Eksperti će sutra pokušati doći do dogovora o presudi “Sejdić-Finci”

Predstavnici političkih stranaka koje imaju dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH pokušaće sutra da postignu dogovor o pravnim rješenjima provođenja odluke “Sejdić i Finci”, što bi trebalo da posluži kao tehnička priprema i osnova za sastanak stranačkih lidera iz BiH u Pragu 2. decembra.

Borjana Krišto, koja u pregovorima o pravnim pitanjima predstavlja HDZ BiH, smatra da će se i na ovom sastanku vrlo teško doći do rješenja.

“Sve skupa riječ je o veoma teškoj i složenoj situaciji i pravno i politički. Teško će doći do dogovora i kada je riječ o pravnom nivou. Ako smo dosljedni pravnoj praksi i teoriji, ako ne robujemo političkim opredjeljenjima, i tada nije moguće postići neku zavidnu saglasnost”, rekla je Krišto Srni.

Prema njenom mišljenju, očigledno je da postoji sukob koncepata.

“Imamo situaciji da se pokušava nametnuti građanski koncept brisanjem etničke odrednice, a znamo da to nije moguće u BiH koja je zemlja tri naroda. Ne možemo brisati etnički predznak, jer to dovodi u pitanje druge stvari”, ističe Krišto.

Ona smatra da se rješenja moraju tražiti u okviru onoga što traži presuda. “Moramo da tražimo rješenja samo onoliko koliko to traži presuda, a ona ne traži uvođenje kvote `ostalih`, jer ovdje nije riječ o ostalima nego o nacionalnim manjinama i to na način samo da se kandiduju”, kaže Krišto.

Ona je dodala da je bilo riječi i o zakonu “leks specijalis” kojim bi odluka suda bila provedena.

Kada je riječ o izboru delegata u Dom naroda, Krišto ističe da je tu posebno teško i složeno doći do rješenja, i da to izgleda gotovo nemoguće.

“Kada mi neko počne objašnjavati da treba uvesti klub ostalih, a da ostane naziv Dom naroda, to mi nikako ne može objasniti pravno i konzistentno u odnosu na Ustav BiH. Pitanje je koja bi bila uloga tog kluba. Neki su čak predlagali da taj klub ostalih mora da štiti vitalne nacionalne interese. Onda se postavlja pitanje čije”, pojasnila je Krišto.

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac potvrdio je Srni da će predstavnici ove stranke učestvovati na sutrašnjem sastanku sa svojim od ranije poznatim stavovima o provođenju odluke suda u Strazburu i da neće ulaziti ni u kakve vrste kalkulativnih odnosa.

“Imperativ SNSD-a je zaštita interesa Republike Srpske i srpskog naroda, što je svima za pregovaračkim stolom sasvim jasno, kao i to da moraju da uvažavaju stavove SNSD-a”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je da jedan od evropskih uslova bude riješen, a to može biti učinjeno na način kako je to predviđeno amandmanima koje je SNSD uputio.

“Potvrdilo se da definitivno postoje problemi u Federaciji BiH. Očigledno je da se određeni stavovi u FBiH moraju korigovati. Očekujemo da će stranke iz FBiH pronaći najbolje moguće rješenje kako bi se već u Pragu došlo do određenih rješenja da bi jedan od najvažnijih evropskih uslova bio implementiran”, rekao je Košarac.

Sutrašnji sastanak predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka dio je niza sastanaka na nivou eksperata čiji je cilj da se pokušaju približiti stavovi sagovornika kako bi se pomoglo da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close