EKSKLUZIVNO: Kolekcija ‘DOSTA!’ by Marko Feher

Predstavljamo editorijal najveće mlade bh.dizajnerske nade

(modamo.info)

Ovo, za mnoge neobično, prezime Feher je na usnama svih onih koji prate bh. modnu scenu posljednih mjeseci. Nakon što je svoju reviju, prvu unisex i androgenu u BiH, predstavio javnosti u Banja Luci, znali smo da će nam ovaj mladi umjetnik dati još mnogo povoda da pišemo o njegovom dizajnu.

Već danas, na MODAMO.info, ekskluzivno predstavljamo editorijal njegove muške kolekcije za aktualnu sezonu proljeće/ljeto 2014., a koja nosi upečatljiv naziv – ‘DOSTA!’. Činjenicu da je Marko svjestan trenutka, pokrjepljuje to da je kolekcija inspirirana trenutnom situacijom u državi: „Ova kolekcija inspirisana je kako trenutnim stanjem u zemlji, tako i stanjem u cijelom svijetu. Bunt je jedini način da se dođe do promjene. Obzirom da smo ovaj period pogođeni promjenama, protestima, nezadovoljstvom, osnovna ideja vodilja je bila parola “Dosta!” kojom sam htio da napravim promjenu na reviji, bunt na pisti I da predstavim nešto drugačije od onoga što se kod nas mahom prezentuje. Bunt za vrijeme nedavno održane revije u Sarajevu upotpunila je muzicka podloga „Šuti i trpi”, domaćeg benda Dubioze Kolektiv. Moj cilj je dati do znanja da smo mi, mlade snage tu, i da imamo volju i želju, ali da trebamo podršku.“, rekao nam je Marko.

 

Marko je u pri odabiru materijala od kojih je kolekcija napravljena u osnovi birao prirodne materijale poput pamuka, no da bi styling bio potpun u kolekciji ćemo naći i elemente izrađene od eko kože.

 

Pitali smo ga kakvu je osobu imao na umu kada je stvarao kolekciju, te postoje li muškarci u BiH koji žele kupovati domaći dizajnerski proizvod, na što nam je rekao: „Ja uvijek radim za individualce, to je moja vodilja, jednim djelom. Nikako ne ciljam na široke mase, tako da je moje mišljenje kako je odjeća koju radim namjena svima onima koji se u njoj pronalaze. Također, ni ovu kolekciju nisam namijenio izričito muškarcima, dajem prostora za androgenost ili unisex modu, jer svi koji se pronalaze, treba da nose tu odjeću. S druge strane, kada pričamo o muškarcima i kupovini dizajnerskih proizvoda ne mogu tvrditi generalno, ali svakako postoje i kod nas muškarci koji su spremni da nose stvari koje ja radim, to mi govori iskustvo od prošle kolekcije.

 

01

 

Govoreći o muškarcima sa stilom, Marko otkriva kako bi volio raditi s Damirom Urbanom čiji stil cijeni, a kada bi trebao izdvojiti jednu osobu iz BiH, bio bi to Dino Merlin za kojeg kaže da je imao dosta dobrih kombinacija i da ih uvijek nosi sa samopouzdanjem.

 

Pitali smo Marka i kako se može doći do njegove kolekcije ‘DOSTA!’ te kakvi su planovi za budućnost, obzirom da očekujemo predstavljanje i njegove ženske kolekcije kroz editorijal: „Još uvijek nisam u prilici da napravim vlastiti showroom, tako da je za sada kolekcija dostupna putem službene Facebook stranice, a što se tiče planova – iskreno, ne radim planove da se ne bi izjalovili. Ja imam želje na kojima radim, a valjda će se neke i ostvariti.  Evo mogu reći da ćete ekskluzivno predstaviti i ženski editorijal, koji će biti nešto posve drugačije od onoga što sam sa svojim timom do sada radio. Naravno, ne bih da otkrivam mnogo, ovo će biti sasvim dovoljno za početak.“, zaključio je.

 

Mi ponosno predstavljamo kolekciju ‘DOSTA!’ našeg mladog buntovnika i veselimo se budućim projektima u Feher potpisu.

Modeli: Vanja Mišić, Boris Raca, Milenko Blazenović, Aldin Poljić (ABC Models), Halid Gušo (ABC Models)
Frizura: Peđa Matković
Foto: Saša Savičić
Styling: Marko Feher

 

 

Razgovarala: Ana Ćavar

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close