Ekonomski oporavak vs. geopolitičke nesigurnosti

“Nakon jako dobrog početka 2014. godine, oštro zimsko vrijeme u SAD, briga oko slabog učinka na tržištima u razvoju, posebno u Kini, te prije svega, sukob između Rusije i Ukrajine pokazali su svoj uticaj kao faktori rizika po globalna ekonomska kretanja. Posljednje dvije navedene činjenice, posebno su faktori na koje će se investitori nastaviti fokusirati u drugom kvartalu, zajedno s faktorima koji obezbjeđuju pozitivna ekonomska kretanja. U našem osnovnom scenariju vezanom za rusko-ukrajinski sukob predviđamo dalje sankcije Zapada prema Rusiji, ali ne i oštar uzajamni ekonomski embargo. U ovom okruženju, smatramo da je naša prognoza bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu dobro podržana, te da se ne bi trebala mijenjati sa 1,5 procenata za eurozonu i 2,5 procenata za SAD”, izjavio je Valentin Hofstätter, rukovodilac Odjela za tržišta obveznica i praćenja valuta pri Raiffeisen Bank International AG (RBI), tokom prezentovanja „Globalne strategije finansijskih tržišta”.

“Međutim, mora se jasno napomenuti da bi eskalacija sukoba s ozbiljnim ekonomskim sankcijama mogla imati veliki uticaj na privatne fiksne investicije u eurozoni, a ako tome dodamo i niži neto izvoz, mogla bi dovesti i do usporenog rasta ili čak stagnacije, počevši od druge polovine 2014. godine. “Ovo bi moglo koštati eurozonu do 1 procenat rasta BDP-a kumulativno tokom naredne dvije godine, uz prateće negativne posljedice na tržišta kapitala. SAD neće biti mnogo pogođene zbog slabijih direktnih ekonomskih veza sa Rusijom i njihove nezavisnosti o ruskom izvozu energenata”, objašnjava Hofstätter moguće posljedice sukoba na rast BDP-a.

Centralne banke ne mijenjaju pravac

Najnovija faza slabijih američkih ekonomskih pokazatelja nije dovela do promjena u najavljenoj monetarnoj politici Centralne banke SAD-a (FED). FED i dalje smanjuje svoju kupovinu obveznica. Mjesečni obim kupovine spao je na samo 55 milijardi američkih dolara (s najviše dostignute vrijednosti od 85 milijardi američkih dolara). Postepeno smanjenje od 10 miljardi američkih dolara najavljeno je za svaki naredni sastanak FED-a u ovoj godini. Kako analitičari Raiffeisen Researcha u predstojećim mjesecima očekuju značajno unapređenje na američkom tržištu rada, moguće je da se tempo smanjenja mjesečnih kupovina obveznica čak i poveća. Također očekuju prvo povećanje kamatnih stopa početkom 2015. godine, što je i ranije nego što su trenutne pretpostavke FED-a.

Evropska centralna banka (ECB) nastavlja signalizirati nastavak ekspanzivne monetarne politike. Dalje mjere monetarne politike će se možda morati poduzeti, uglavnom u slučaju daljeg pada inflacijskog pritiska i rasta kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U ovom kontekstu, analitičari smatraju da je rizik od deflacije u eurozoni nizak. Čak i ukoliko u martu dođe do ponovnog smanjenja stope inflacije, nema znakova kontinuiranog pada cijena, plata i ekonomskih aktivnosti. Nadalje, analitičari ne očekuju nikakve nove tenzije u finansijskom sistemu.

EUR/USD: dosta prostora za rast vrijednosti USD

“Ništa se nije promijenilo u pogledu naših glavnih očekivanja vezano za kretanja EUR/USD u ovoj godini, u okviru historijski dosta uskog raspona od oko 1,35, mada smo bili iznenađeni slabljenjem američkog dolara tokom prvog kvartala 2014. godine”, analizira Hofstätter trenutne valutne trendove.

“Iza ovoga djelimično stoje privremeno slabiji američki ekonomski podaci, jer nije došlo do značajnijeg jačanja američkog dolara čak ni nakon njihovog posljednjeg unapređenja. Čak ni geopolitičke tenzije – koje obično osnažuju američki dolar kao globalnu rezervnu valutu – u odnosu na krimski sukob nisu pružile mnogo podrške ovoj valuti. Moguće je da je sve ovo povezano s brigama da bi se Rusija,  u slučaju eksalacije sukoba, mogla rastati od svojih rezervi u američkim dolarima, što bi dovelo do kratkoročnog pritiska prodaje. Ne vjerujemo da će doći do ovakvog razvoja situacije, jer su alternative američkom dolaru i ostalim zapadnim valutama još uvijek jako ograničene”, nastavlja Hofstätter.

Ono što preostaje je očekivanje da bi američki dolar trebao ojačati sa svoj trenutno veoma slabi nivo, kao rezultat predviđenih poboljšanja u američkim ekonomskim indikatorima u narednim mjesecima te naročito zbog toga što će ECB zadržati svoj smjer ekspanzivne monetarne politike do jeseni. Ako bi i postojali kratki usponi kursa EUR/USD od preko 1,40, trebalo bi doći do jače verbalne intervencije ECB-a.

Hofstätter preferira kratkoročne obveznice za drugi kvartal (kao i tokom cijele godine), obzirom da je samo pitanje vremena pada cijena dugoročnih obveznica, obzirom na poboljšanje ekonomije. Natprosječan rast cijena periferalnih državnih obveznica u okviru evropskih državnih obveznica će se vjerovatno nastaviti. Također, očekuje se da će obveznice kompanija, iako već prilično na precijenjenom nivou, pokazati bolje rezultate od državnih obveznica u glavnim evropskim tržištima u drugom kvartalu 2014. godine.

Rast optimizma na globalnim tržištima

“Trenutno je neophodno uzeti u obzir geopolitičku neizvjesnost, pored faktora koji tradicionalno utiču na tržišta kapitala, poput likvidnosti, ekonomskog učinka, rasta zarada i procjene fer vrijednosti dionica. U slučaju nove eskalacije krimske krize, takav geopolitički aspekt bi se mogao odraziti na evropska tržišta dionica” započinje Helge Rechberger, rukovodilac Odjela istraživanja tržišta dionica pri RBI, svoj osvrt na globalna tržišta kapitala. “Kada su dionice u pitanju, geopolitičke tenzije mogu biti okidač za privremene periode slabljenja tržišta. Mogli bismo posmatrati ove periode korekcija kao dobru priliku za kupovinu na duži investicijski period. Općenito, povoljne fer evaluacije dionica i novi ekonomski oporavak daju podršku evropskim tržištima dionica“, nastavlja Rechberger.

Prema Rechbergeru, osnove su pozitivne i za američke dionice u okruženju obilježenom snažnim, samoodrživim ekonomskim razvojem i jačim američkim dolarom, koji bi također trebao podstaći dobre rezultate dioničkih tržišta. Japansko tržište kapitala i dalje je obilježeno snažnom volatilnošću.

Situacija na tržištima u razvoju neće se značajnije poboljšati prije druge polovine 2014. godine; s jedne strane zbog stalnih sukoba između Rusije i Ukrajine, te s druge strane, zbog Kine i Brazila, koji se i dalje bore sa strukturalnim problemima. Samo je indijski Sensex mogao nastaviti i konsolidovati svoje dobre rezultate iz 2013. godine.

Uravnoteženi ponderi dionica i obveznica

Nastavak sukoba između Rusije i Ukrajine mogao bi imati značajan uticaj na obveznice tzv. „sigurna utočišta“, poput njemačkih državnih obveznica. Ipak, u cijelosti, segment obveznica ne izgleda tako atraktivno sa stajališta investitora, ali najmanje zbog postepene normalizacije američke monetarne politike. Nadalje, analitičari Raiffeisen Researcha smatraju da su obveznice s visokim povratima trenutno značajno precijenjene.

“Naš portfelj za drugi kvartal 2014. godine je izbalansiran. Segment dionica je neutralnih 50 procenata, segment obveznica je 45 procenata, dok je preostalih 5 procenata investirano u alternativne investicije kao što su nekretnine”, završava Rechberger svoju analizu investicijske strategije.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close