Edin Zukan – “Frutti-Funghi” Visoko: Malinjak od tri duluma može hraniti četveročlanu porodicu

Bosna i Hercegovina svake godine udvostruči proizvodnju i izvoz malina, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Trend porasta broja malinjaka u skoro svim krajevima Bosne i Hercegovine traje već posljednjih pet godina, a rast se očekuje i u narednoj godini

(Agencija NAP)

Prema grupnim procjenama stručnjaka, u zemlji je trenutno između 5.000 i 6.000 duluma pod zasadima maline različitih sorti, a taj broj bi se u narednoj godini mogao povećati na čak 10.000 duluma, ili još i više.

Edin Zukan, vlasnike firme “Frutti-Funghi” iz Visokog, koja se bavi otkupom šumskih plodova i bobičastog voća kazao je za Patriu kako je u 2014. godini izvezao 200 tona maline na zapadno tržište, što je u odnosu na 100 tona koje je izvezao u 2013. godini, porast od 100 posto.

“Za narednu godinu planiramo izvoz od 400 tona, što će opet biti povećanje izboza za 100 posto”, rekao je Zukan za NAP.

Ogroman otkup malina zabilježila je i najveća bosanskohercegovačka prehrambena industrija “Klas” Sarajevo. U ovoj godini otkupila je od domaćih uzgajivača više od 600 tona malina, te drugog jagodičastog i šumskog voća.

“Uzgoj malina je izuzetno profitabilna djelatnost. Od tri duluma pod zasadima malinama, sa kojih se može ubrati tri tone maline, ali i više ukoliko je godina dobra i ukoliko se prati moderna tehnologija, četveročlana porodica može dosta solidno živjeti”, kaže Zukan.

“To je posao koji se radi kod kuće, u krugu svoje porodice, a obezbjeđuje lijep i prijatan život”, dodaje on.

Stručnjaci objašnjavaju kako je Bosna i Hercegovina zemlja sa dosta usitnjenim zemljišnim posjedima, koji su u najvećoj mjeri razasuti po brdovitim predjelima zemlje. To, kažu, predstavlja prepreku za uzgoj velikih površina žitarica, ali ne i za uzgoj malina i drugog bobičastog voća.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close