Edin Urjan Kukavica: Kako prepoznati „one koji su od Istine“

Evo, i ovaj ramazan je na izmaku. Još samo sutra. Bili smo dobri: postili smo, klanjali i sunnete, pa i nafile, nismo činili zulum ni sebi ni drugima… I šta sad? Šta poslije mubarek mjeseca ramazana? Hoćemo li se vratiti na staro, predramazanskim navikama, naklonostima i sklonostima; zabranjenom koje opravdavamo zahtjevima savremenog i aktuelnog trenutka… Hoćemo li s odlaskom dragog gosta prestati biti muslimani? Ako je ramazan prošao, islam nije! Ne bismo smjeli s prolaskom mubarek mjeseca ramazana prestati biti muslimani.

Odluka o izboru

Život ide dalje. Očekuju nas izbori. Iz mnogo razloga vjerovatno najznačajniji poslije rata. Davno prije ramazana počela je predizborna, a netom poslije njega slijedi izborna kampanja koja će, sudeći prema prvim i drugim pokazateljima, biti u skladu sa značajem izbora. Bit će surovija, nemilosrdnija, bespoštednija i beskompromisnija nego bilo koja do sada. Iskušenja (u) kojima smo  mi – Bošnjaci – kao narod u potrazi za vlastitim historijskim, političkim i etničkim identitetom, izloženi, ponajviše će se odraziti na etičkoj ravni.

Mnogi će se, tajno i javno, zaklinjati da sve što čine – svaka riječ i svako djelo – jesu u ime Boga, Uzvišenog. Mnogi će se pozivati na svoju javnu i tajnu pobožnost i bogobojaznost, tvrdeći da je samo njihovim djelima Uzvišeni zadovoljan. Prije nego što im povjerujete, znajte da je Allah, Uzvišeni, u Kur'anu Časnom rekao: „Nije čestitost u tome hoćete li prema istoku ili prema zapadu okrenuti lice svoje, već je čestit onaj ko u Allaha vjeruje, u Dan posljednji i u meleke, u Knjigu i vjerovjesnike; ko imovinu daje – iako draga mu je – rodbini i siročadi, ubogima i putnicima, prosjacima i u otkup za robove; onaj ko obavlja namaze i zekat daje; ko izvršava preuzete obaveze, ko je trpeljiv u vrijeme bijede i nevolje, te u boju ljutome – to su oni što su od Istine i upravo oni čine bogobojazne!“ (El-Bekare, 177)

„Oni koji su od Istine!“ kaže Allah, Uzvišeni. Istina je ključ, Istina je jedna, samo je svako drukčije zove. Za Istinu i u ime Istine ne može se napadati, ratovati, ubijati, masakrirati, pogotovo ne kršiti zakon. Istina se može samo braniti, ali Istini ne trebaju ni branitelji ni advokati. Istina se brani sobom. A opet, prosječno obrazovan čovjek iz rukava može navesti makar tri rata koji su se vodili za istinu. Tada i tamo gdje su Istinu spominjale, na nju se pozivale i u ime nje ratovale sve strane u sukobu, od svega je najmanje bilo istine. S druge strane, istina je prva žrtva svakog rata. Kako je prepoznati kad je ona šuma koja se obično ne vidi od jednog stabla laži? Istina boli. Ona nije relativna. Istina je dragocjenost čije je otkrivanje vrijednosti prepušteno vremenu. Istina je da su Bošnjaci u situaciji u kakvoj, vjerovatno, nisu do sada, u svojoj historiji, bili.

Njihova djela

Istina je da su većinom Bošnjaci i manjinom Hrvati i neki Srbi zainteresirani za opstanak, teritorijalni i svaki drugi integritet zemlje Bosne i Hercegovine. I Istina je da ćemo, na prvi pogled, ali samo na prvi, imati puno izbora, a ustvari izbor će biti samo jedan – za i protiv Bosne i Hercegovine. A ko će biti, odnosno, ko je prinuđen odlučiti u tom izboru? Mi. Pojedinačno i kolektivno, individualno i skupno, u kapacitetu u kojem nas izbor zatekne: kao roditelji, potomci, braća i sestre, prijatelji, rodbina i komšije. I to sve u socijalnoj, materijalnoj i moralnoj situaciji u kojoj, nažalost, jesmo. A kakva je ta situacija?

Prenoseći od Allahovog Poslanika Muhammeda (mir neka je s njim i njegovim) hazreti Ali (mir neka je s njim) kaže: „Neće se, u nekom narodu, pojaviti javni nemoral i razvrat, a da se među njima neće rasprostraniti kuga i bolesti koje nisu bile poznate njihovim minulim precima; neće (početi) zakidati na mjeri i vagi, a da ih ne snađu sušne godine, ekonomska kriza i nepravedna zulumćarska vlast; zbog nedavanja zekata na svoj imetak neće im padati kiša s neba, a da im nije stoke nikad im kiša ne bi ni pala; neće prekršiti ugovor s Allahom, Uzvišenim, i ugovor s Allahovim Poslanikom s. a. v. a., a da im Allah, Uzvišeni, neće dati neprijatelja od drugog naroda, koji će ovladati njima, uzimajući jedan dio onoga što je u njihovim rukama; njihovi imami i vođe neće vladati Allahovom Knjigom, i neće odabirati rješenja iz onoga što je Allah, Uzvišeni, objavio – a da Allah neće dati da se sami među sobom krve!“

Kako prepoznati „one koji su od Istine“ i djelom zamoliti Allaha, Uzvišenog, da promijeni stanje našeg naroda? Jedan od potomaka najbolje generacije među muslimanima je rekao: „Čuo sam moga oca da je Allahov Poslanik rekao da je trud svakoga ko (makar) pokuša zadovoljiti potrebu svoga brata muslimana, jednak trudu onoga ko bi 9.000 godina, bez prestanka, danju postio, a noći provodio u dobrovoljnom ibadetu.“

Jedan od velikana ummeta kaže: pobožnost je žudnja za vrlinom, a ne za ovim svijetom; muževnost je zaštita vjere, samopoštovanje, blagost, dobronamjernost i prijateljstvo; velikodušnost je davanje prije nego se i zatraži; siromaštvo je pohlepa; a sloboda – zadovoljstvo vlastitom sudbinom. Stoga: “poštujmo starije jer oni imaju više dobrih djela od nas; poštujmo mlađe jer oni imaju manje grijeha, a više prilika da učine dobro od nas i, poštujmo svoje vršnjake, jer, mi znamo samo naša djela, a ne i njihova.”

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close