Edin Džeko dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Gradski vijećnici Grada Sarajevo odlučili su većinom glasova na današnjoj sjednici da su dobitinici pojedinačne kolektivne Šestoaprilske nagrade Edin Džeko i SOS dječija sela Kinderdorf. Edin Džeko je bh. nogomotni reprezentativac igrač Manchester Citya  i UNICEF-ov ambasador.

Za ovu nagradu predložilo ga  je Udruženje obrazovanje gradi BiH uz obrazloženje da je među svjetskom javnošću poznat kao ličnost koja plijeni visokim moralom, etičnosti i filantropijom.

SOS dječija sela prijedlog su Kantonalnog odbora SDP Sarajevo i to iz oblasti humanitarnog rada i djelovanja.

Ova organizacija u BiH djeluje još od 1994. godine, a temelj rada je  odgojno postupanje ove organizacije, porodični model brige kojima se omogućuje zdrav razvoj djeteta u brižnom porodičnom okruženju sa SOS mamom kao stručnom osposobljenom osobom za brigu o djeci s kojom živi u zajedničkom kućanstvu brine se o njima i njihovom razvoju i odrastanju.

Šestoaprilske nagrade dobitnicima bit će uručene na svečanosti koja će biti upriličena na dan Grada Sarajeva 6. aprila.

Fena

Uz ime Edina Džeke, napadača nogometne reprezentacije BiH i Manchester Citya, zatim Ambasador UNICEF-a, te Idola nacije u više navrata, kao i najboljeg strijelca naše zemlje svih vremena, od danas će se vezati još jedna rečenica – dobitnik Šestoaprilske nagrade, najvećeg priznanja grada Sarajeva.

 

Dijamant je na svijet došao 17. marta 1986, a 27 godina poslije, nekoliko dana nakon rođendana, dobio je, kako sam tvrdi, najveće priznanje koje je jedan Sarajlija mogao dobiti – nagradu od svog grada.

Edin je stalno isticao kako mu sve nagrade mnogo znače, ali da bi jedna imala posebno mjesto u njegovom srcu – šestoaprilska.

“Za Sarajevo kažu da je grad koji ne prašta uspjeh, ali u mom slučaju, zahvaljujući ovoj nagradi, pokazalo se da to nije tačno. Sarajevo je grad koji ti vraća baš onoliko koliko mu daješ. Teško je iskazati emocije, jer sam zaista ushićen i ponosan. Kada me Udruženje Obrazovanje gradi BiH kandidovalo za Šestoaprilsku nagradu, na čemu sam im neizmjerno zahvalan, potajno sam se nadao da ću biti i dobitnik, jer ne postoji veća stvar od toga kada te prihvati sredina u kojoj si rođen. Iz iskustva znam da je to najteže postići, a danas, nakon što sam saznao da će se i moje ime naći među dobitnicima najvećeg priznanja grada Sarajeva, mogu reći da sam uspio. Ja sam Sarajlija, ja sam Bosanac i Hercegovac, i bilo gdje da se nalazim, s ponosom to ističem. Hvala gradu, hvala Udruženju, hvala čika Jovi Divjaku, hvala svima koji su u meni prepoznali osobu koja zaslužuje ovu nagradu. Nemam riječi za opisati se kako se osjećam. Hvala svima od srca”, riječi su Edina Džeke, iza kojeg su dvije sedmice kao iz snova.

17. marta proslavio je 27. rođendan, dan poslije uživao je sa djecom iz Specijalne Olimpijade družeći se s njima na Mojmilu, a u petak, 22. marta, sa dva pogotka srušio je Grčku u Zenici i trasirao nam put ka Brazilu, ujedno postavši i najbolji strijelac cjelokupnih kvalifikacija za SP.

Šest dana poslije toga, objavljeno je kako je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Treba li još šta dodati?

KO JE DAO PODRŠKU?


Edina Džeku, podsjetimo, za Šestoaprilsku nagradu kandidovalo je Udruženje Obrazovanje gradi BiH, uz podršku Olimpijskog komiteta BiH, N/FSBiH, Saveza za sjedeću odbojku, UNICEF-a i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

edindzeko.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close