ECB pod velikim pritiskom: Hoće li Draghi tragom Feda?

Evropska centralna banka (ECB) je zbog niže inflacije u eurozoni pod velikim pritiskom da prihvati nove mjere za poticanje ekonomije i izbjegne klizanje u štetnu deflacijsku spiralu. Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća nove mjere se ne očekuju, ali je moguće će prvi čovjek ECB-a Mario Draghi signalizirati mogućnost kupnje obveznica po uzoru na američki Fed.
ECB je u junu usvojio paket mjera za oživljavanje ekonomije i zaustavljanje pada inflacije, a između ostalog, smanjio je ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,15 posto, usvojio novu ciljno usmjerenu dugoročnu operaciju refinansiranja (TLTRO), te najavio ubrzavanje priprema za program otkupa programa finansijskih instrumenata osiguranih imovinom.
No, inflacija i dalje pada – u avgustu potrošačke cijene u eurozoni porasle su za 0,3 posto, što je 0,1 postotna boda manje nego u julu i na najnižem nivou u gotovo pet godina. To je dodatno intenziviralo strahove da bi područje zajedničke evropske valute moglo kliznuti u štetnu deflacijsku spiralu.
Pritisak na ECB-a je, dakle, sve veći, pogotovo u zemljama koje imaju poteškoća u oživljavanju ekonomije, kao što su Francuska i Italija. Draghi se ove sedmice u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom s kojim se saglasio o potrebi promovisanja potrošnje starog kontinenta, izvijestile su agencije.
Prije toga, Draghi je telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, potvrdio je njen glasnogovornik. Sadržaj razgovora nije otkriven, ali njemački sedmičnik Der Spiegel je napisao da Merkel želi znati na što je tačno Draghi mislio kada je na nedavnom sastanku Federalnih rezervi (Fed), rekao da je spreman dodatno prilagoditi monetarnu politiku.
Neki su shvatili njegove riječi kao upustvo da Evropa olabavi ograničenja javne potrošnje, što su pokušali u Njemačkoj, koja se zalaže za strogu fiskalnu disciplinu, odmah relativizirati. Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble izjavio je da su u Draghijevim riječima tražili dublje značenje nego što je to zapravo bilo.
Uprkos tome, ojačale su špekulacije da će danas Upravno vijeće signalizirati planove tzv. kvantitativnog popuštanja, ili opsežnog otkupa državnih obveznica po uzoru na neke druge središnje banke, kao što je FED. To je prilično radikalna politika, ali u praksi to znači da je u opticaju u ekonomiji prilično svjež novac.
“Čini se da se ECB napokon suočio s činjenicama. Draghi je priznao da je ekonomija slaba i da su se očekivanja u vezi sa porastom inflacije pogoršala. Čini se da je posljednja prepreka na putu za kvantitativno popuštanje poražena”, rekao je ekonomist u društvu Capital Economics Jennifer McKeown.
On je istaknuo da se to ne mora dogoditi vrlo brzo, na primjer danas ili idućeg mjeseca, ali će Draghi predstaviti više detalja o programu kupnje finansijskih instrumenata osiguranih imovinom, a što je najavio u junu.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close