NogometSport

EBU donio odluku o prenosu utakmica EP-a na BHRT-u

BHRT će ipak prikazivati ovogodišnje Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016 nakon što je postignut dogovor u posljednjoj minuti sa EBU-om.

Već sutra, u četvrtak, 9. juna u 23.00 u programu BHRT je specijalni koncert Davida Guette povodom ovog Evropskog prvenstva, saopćeno je iz ovog medija.

Ovu odluku donijela je danas Evropska radiodifuzna unija – EBU koja je tim povodom izdala i slijedeće saopćenje koje u cjelosti prenosimo:

– Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT će gledateljima u Bosni i Hercegovini omogućiti gledanje Evropskog prvenstva u nogometu pošto je postigla dogovor sa EBU-om u posljednjem trenutku. BHRT, članica EBU-a, je pod neviđenim finansijskim pritiskom i nedavno je objavila da će biti prisiljena zaustaviti emitiranje programa krajem juna ove godine. EBU je prošlog mjeseca objavila da joj BHRT duguje preko 6 miliona CHF.

Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre je rekla: “Imali smo vrlo produktivne razgovore sa BHRT-om protekle sedmice i sa zadovoljstvom možemo objaviti da smo postigli dogovor da BHRT-u nastavimo pružati usluge uključujući i pristup Euro 2016 kao i razmjeni vijesti.

Situacija u Bosni i Hercegovini je još kritična, ali se mi nadamo da će BHRT uspjeti doći do dogovora sa Vladom koji će im omogućiti da otplate dugovanja i koji će osigurati samoodrživ sistem finansiranja u budućnosti – navedeno je u saopćenju.

EBU je vrlo aktivna u pružaju pomoći BHRT-u u njegovim naporima da osiguraju finansiranje i pozvala je Evropski Parlament kao i Evropsku Komisiju da podrže primjenu EU standarda u medijima ove zemlje.

BHRT će nastaviti sa emitiranjem programa najmanje do kraja UEFA EURO 2016 odnosno 10. jula do kada se očekuje da će se sa vlastima pronaći model finanansiranja.

Autor: R. H.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close