EBRD umanjila prognoze za SEE, rast BiH samo 0,2%

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) umanjila je u novom izvještaju prognozirani privredni rast u zemljama jugoistočne Evrope u ovoj godini zbog velike štete od poplava i potresa u bankarskom sektoru Bugarske, prenio je Capital.ba.
Za BiH je prognoziran ekonomski rast od samo 0,2%, u poređenju sa 1,8%, koliko je prognozirano u maju.
– Srbija će vjerovatno skliznuti u recesiju, sa očekivanom ekonomskom kontrakcijom od 0,5%, u poređenju sa prethodno prognoziranim rastom za 1,5% – navodi se u izvještaju.
EBRD navodi da su prognoze najviše revidirane za ove dvije zemlje, pošto su obje pretrpjele velike štete od poplava krajem maja. Napomenuto je da su teško pogođeni vitalni sektori ekonomije, poput energetike i poljoprivrede.
Prognoza ekonomskog rasta u Bugarskoj ublažena je sa 1,9% na 1,5%, najviše zbog problema u bankarskom sektoru.
Kao kontrast podacima o pojedinačnim zemljama, u izvještaju se navodi da je prognozirani prosječni privredni rast u jugoistočnoj Evropi u 2015. godini povećan na 2,6% sa 2,4%, koliko je očekivano u maju.
EBRD očekuje umjereni oporavak privrednih aktivnosti u BiH i Srbiji u ovoj godini zahvaljujući projektima vezanim za obnovu, a poboljšane su i prognoze za Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru.
U dokumentu se navodi da je ekonomija Kipra i dalje u dubokoj recesiji, ali da ima razloga za optimizam.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close