PolitikaRegion

EBRD stopirao ugovor na koridoru 5C zbog sumnji u namještanje tendera

Zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić (HDZ BiH) kazao je da je Europska investicijska banka zaustavila potpisivanje ugovora za izgradnju jedne dionice autoceste u BiH zbog sumnji da je tender namješten, piše ABCportal.info

Europska banka stopirala ugovor na koridoru 5C kroz Hercegovinu zbog sumnji u namještaljkuOn je kazao da je najbolji ponuđač na tenderu bio konzorcij kompanija Vijadukt iz Zagreba i Hering iz Širokog Brijega, ali je posao dobio konzorcij EuroAsfalt i Strabag čija je ponuda bila za 14 milijuna eura skuplja. Riječ je o dionici između Zvirovića i Počitelja.

Dalipagić je istaknuo da je donedavni direktor Autoceste FBiH Jasmin Bučo odgovoran za “sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskog Euroasfalta i Strabaga iz Austrije”.

“Komisija za izbor izvođača u JP Autoceste BiH završila je tendersku proceduru, na temelju koje je za dva LOT-a te dionice direktor Bučo odabrao konzorcij firmi Euroasfalt Sarajevo i Strabag Austrija, čija ponuda je po dva LOT-a ovog tendera skuplja za punih 14 milijuna eura od ponude konzorcija Hering i Vijadukt”, naveo je u priopćenju zamjenik ministra Dalipagić.

Dodao je da je Europska investicijska banka (EIB) koja je ranije odobrila zajam od 100 milijuna eura za ovu dionicu poslala svoj tim za reviziju ugovora “sumnjajući na nepravilnosti prilikom izbora izvođača” te je zaustavljeno potpisivanje ugovora s Euroasfaltom i Strabagom.

Osim toga, Dalipagić tvrdi i da je bivši direktor Bučo putem emaila krivotvorio odluke državnih i entitetskih institucija navodeći kako BiH odustaje od izgradnje dionice autoceste između Mostara i Počitelja

“Skidanje je zatraženo mimo znanja državnog Odbora za investicije i resornih ministarstva na državnoj i entitetskoj razini, odnosno mimo svih redovnih procedura, ne uvažavajući prethodno postignuti stručni i politički konsenzus”, pojašnjava Dalipagić.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close