EBRD ove godine povećava ulaganje u BiH za 50 posto

Na nedavno završenom Sarajevo Business forumu govorio je i Šef Ureda EBRD-a za BiH Libor Krkoska koji je predstavio rad Evropske banke za obnovu i razvoj, te na koji način ova institucija investira u BiH.

Ono što je posebno naveo je da je EBRD za 15 godina rada u našoj zemlji uložila 1,5 milijardi dolara u više od 150 projekata. Samo prošle godine podržali su 12 projekata sa oko 125 miliona eura, a ove godine očekuju da će povećati finansiranje za 50 posto i u projektima i u iznosu sredstava. Krkoska je kazao da je poslije rata došlo do značajnih ulaganja u projekte postratne konstrukcije, tj. finansiranja srednjih i malih projekata, komercijalnih, te projekata u industriji, trgovini i poljoprivredi.

“EBRD je veliki, ako ne i najveći investicijski ulagač u BiH, kao i u drugim okolnim zemljama. Uspostavljeni smo prije nekih dvadesetak godina kako bi podržali tranziciju iz centralno planiranih ekonomija u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi prema tržišnim ekonomijama. Nedavno smo se proširili i na Tursku, Egipat, Maroko, Jordan. Imamo nekoliko vlasnika, jedni od njih su Evropska unija i Evropska investicijska banka”, naveo je Krkoska.

On je kazao da EBRD proširila poslovanje kako bi obuhvalili i privatne ulagače, da imaju pristup finansijama tokom ovog perioda krize.

“Razlikujemo se od drugih banaka zbog toga što uglavnom podržavamo privatni sektor i privatne klijente, tako da je 80 posto naših finansija usmjereno na privatni sektor. Naravni finansiramo i javni sektor što je neophodno da bi se dalje razvio privatni sektor, avio saobraćaj, putevi, luke, kao i energetika”, rekao je Šef Ureda EBRD-a za BiH, te dodao da su podržali veliki broj privatizacija ne samo ovdje u BiH, već i u drugim zemljama. Svi njihovi projekti su fokusirani na održivi razvoj, koji je prijateljski prema okolišu.

Krkoska je rekao da imaju dosta započetih projekata u BiH, ali žele krenuti dalje, u davanje direktnih zajmova javno- privatnim partnerstvima, a oblast na koju se najviše fokusirali je podržavanje mikro finansiranja, te podrška malim i srednjih preduzećima.

A.Š.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close