EBRD odobrio novih 60 mil EUR za autocestu na Koridoru 5C

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je finansiranje projekata izgradnje autoceste Počitelj – Buna i trećeg lota dionice Zenica jug – Zenica sjever. Radi se o ukupno novih 10 kilometara autoceste. Na taj način obezbjeđeno je dodatnih 60 mil EUR za izgradnju Koridora 5C, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

JP Autoceste FBiH je uputilo inicijativu Vladi Federacije BiH da odobri postupak zaduženja za navedene dionice. Planirano je da se početkom 2016. godine pokrene i tenderska procedura za izgradnju navedenih dionica.

– U proteklom periodu intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica kao i na pregovorima sa međunarodnim finansijskim insitucijama za finansiranje istih. Kako smo uporedo sa završetkom tenderske procedure za izgradnju autoceste do Počitelja i drugog lota Zeničke zaobilaznice završili i projekte do Bune kao i trećeg lota Zeničke zaobilaznice, sada je na državnim institucijama da se opredijele da li su ovi infrastrukturni projekti u našoj zemlji od državnog prioriteta. Realno je da do kraja godine započne izgradnja novih kilometara autoceste ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja finansiranja ovih dionica – istakao je Ensad Karić, direktor JP “Autoceste FBiH”.

Do sada je za izgradnju Koridora 5C obezbjeđeno 300 mil EUR i to za slijedeće dionice:

– Počitelj – Međugorje, 100 mil EUR, dužine 11 kilometara;
– LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 110 mil EUR, dužine 8 kilometara;
– Drivuša – Klopče, 30 mil EUR, dužine 3 kilometra;
– Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 60 mil EUR, dužine 10 kilometara.

Početkom slijedeće godine možemo imati u izgradnji novih 32 kilometara autoceste na Koridoru 5C.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close