EBRD, EIB i Svjetska banka uložile 25 mlrd. eura u jugoistočnu Europu

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i grupacija Svjetske banke objavile su jučer da su dosada u sklopu dvogodišnjeg plana podupiranja rasta u regiji srednje i jugoistočne Europe osigurale gotovo 25 milijardi eura.

To bi značilo da su se međunarodni zajmodavci već na polovini planiranog dvogodišnjeg razdoblja, 2013-2014., znatno približili ukupno zacrtanom iznosu od 30 milijardi eura.

Kako je dalje navedeno u međuizvješću EBRD-a, tri međunarodne financijske institucije krajem 2012. godine pokrenule su zajednički plan mjera za podupiranje gospodarskog rasta u zemljama regije, uključujući i Hrvatsku, u sklopu kojeg su bile obećale ulaganja u ukupnom iznosu od 30 milijardi eura u dvogodišnjem razdoblju.

Do kraja 2013. zajmodavci su ukupno u sklopu tog plana osigurali zemljama u regiji 24,8 milijardi eura, izvijestili su iz EBRD-a. Time su se već na polovini planiranog razdoblja znatno približili ukupnom zacrtanom iznosu.

EIB je do kraja 2013. osigurao 17,2 milijarde eura od ukupno obećanih 20 milijardi, grupacija Svjetske banke 3,4 milijarde eura od ukupno šest milijardi koliko je bila obećala, dok je EBRD dodijelio 4,2 milijarde eura, nasuprot obećane četiri milijarde.

Prema međuizvješću o provedbu dvogodišnjeg plana koje je predstavljeno tijekom današnjih sastanaka u Washingtonu u sklopu redovnih proljetnih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sve su međunarodne financijske institucije sudionice incijative na dobrom putu da ispune zacrtane razine ulaganja a mogle bi ih i značajno premašiti, navodi se dalje u EBRD-ovom priopćenju.

Potpunije izvješće o provedbi inicijative najavljeno je za jesen.

Cilj je ulaganja poduprijeti rast u regiji kroz potpore incijativama u privatnom i javnom sektoru na području infrastrukture i energije, kao i onima u korporativnom i financijskom sektoru, ističe se u izvješću.

Ujedno navode i da će gospodarski rast u regiji ostati anemičan, uz tek blago jačanje aktivnosti u ovoj godini, nakon postupnog oporavka u 2013. Značajni rizici za slabljenje aktivnosti ostaju, upozorava se u izvješću, uz napomenu da je “pomoć u sklopu navedene inicijative ostaje ključna za obnovu trajnog rasta”.

“Krhkost oporavka naglašava potrebu za kontinuiranom zajedničkom potporom. Naša ulaganja sada su integrirana s našom suradnjom na unapređenju procesa reformi koji će utrti put robusnijem gospodarskom rastu u budućnosti”, kazao je EBRD-ov predsjednik Sir Suma Chakrabarti, prema priopćenju.

Izvor: Business.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close