EBRD BAS: Raspisan poziv za financiranje konzultantskih usluga

Financiranje konzultantskih usluga za privatna mikro, mala i srednja poduzeća u BiH koje vode ženski menadžeri ili su uz većinskom vlasništvu žena bit će i ove godine omogućeno kroz kroz liniju “Žene u biznisu na zapadnom Balkanu”, koja se realizira kroz program EBRD Business Advisory Services (BAS). Zihnija Hasović, menadžer BAS programa u BiH, za eKapija.ba je potvrdio da je poziv već raspisan i da će ostati otvoren do kraja godine.

Na ovaj program mogu se prijaviti žene koje su tek osnovale svoje firme ili imaju izvodljive poslovne ideje, te firme u većinskom ženskom vlasništvu ili one kojima upravljaju žene menadžeri i koje imaju do 500 uposlenih. Poziv je otvoren za kompanije koje su u većinski privatne ili u većinskom lokalnom vlasništvu. Kompanije koje apliciraju moraju imaju financijsku stabilnost i potencijal rasta te potrebu za uslugama poslovnog savjetovanja kao i mogućnost plaćanja od 10% do 75% ukupnih troškova projekta. Što se tiče pogodnih sektora, na poziv se mogu prijaviti svi poslovni sektori izuzev vojne i duhanske industrije, osiguranja, bankarstva, financijskih usluga i klađenja.

Poslovno savjetovanje je moguće iz marketinga (istraživanje, strategija, branding, promotivni materijali, web site dizajn,…) priprema poslovnih planova, izrade studije izvodljivosti, razvoj informacijskih sustava.  Potencijalni aplikanti savjetodavnu podršku kroz ovaj program, između ostalog, mogu dobiti i i iz oblasti poljoprivrede, energetske efikasnosti i zaštite okoliša, standardizacije…

Hasović kaže da uskoro planiraju održati i nekoliko seminara namijenjenih ženama menadžerima već uspostavljenih preduzeća. Kroz ovu liniju su, napominje, već održali set treninga za žene koje tek žele uspostaviti svoje biznise, a  kroz BAS financijsku podršku podržali su 28 firmi kojima su žene ili vlasnice ili menadžeri.

Hasović navodi da je poziv otvoren i za regularnu liniju BAS programa gdje rade sa malim i srednjim poduzećima koja postoje najmanje dvije godine. Za nastavak rada u ovoj godini sredstva je, pored EU, osigurao i EBRD. Podsjetimo, do sada je kroz program BAS podržano preko 650 preduzeća kroz finansijsku podršku konsultantskim uslugama i projektima razvoja tržišta poput seminara za konsultante ili menadžere firmi, foruma i sl.. Ovim program, kaže naš sugovornik, nastavlja djelovanje i u ovoj godini nakon jedanaest godina rada.

D.K.
eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close