Džumhur: Do kraja godine očekujem plasman u top 100 na ATP listi

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur, nakon senzacionalnog uspjeha na prvom Grand Slam turniru sezone „Australian Openu“, doputovao je u glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo, Džumhur se obratio medijima rekavši da mu je drago da je ponovo došao u svoje Sarajevo.

“Ja se nadam da sam uspio da vas sve obradujem svojim uspjehom”, poručio je Džumhur.

Govoreći o meču sa sedmim teniserom svijeta Tomasom Berdychom Džumhur je kazao da je to bilo jedno veliko iskustvo.

“Zaista je bilo teško na početku pogotovo jer ipak sam bio pod stresom, umor je učinio svoje, šesti meč je bio u pitanju ali to je velika stvar za moju daljnju karijeru, pogotovo za ovu godinu. Definitivno će taj meč u mnogo tome pomoći. Siguran sam da, kroz što više takvih mečeva, bit ću sve jači i bolji i mislim da sam ovaj put pružio dosta dobar otpor, da su svi mogli da gledaju dobar meč”, pričao je Džumhur.

On je, govoreći o bh. navijačima u Melbourneu kazao da su oni bili glavna tema u Australiji.

“Defitivno, njima ide jedno veliko hvala. Oni su jako zaslužni za moj uspjeh. Protiv Ivana Dodiga, oni su bili ti koji su me izvukli nakon  0:2 i oni su odradili jedan odličan posao”, pojasnio je Džumhur i podsjetio je na to da mu je i Novak Đoković nakon meča rekao da se treba ponosit sa takvim navijačima.

“Sljedeće što ide je Davis Cup. Prije svega ću se okrenuti reprezentativnim mečevima, pokušati da izborimo pobjedu protiv Grčke. Mislim da smo veliki favoriti ali da to treba opravdati. Još uvijek ne znam šta ću tačno igrati. Postoji opcija za Južnu Ameriku, za ATP turnire, nakon toga Indian Wells i Miami. Postoji opcija i da ostanem u Evropi. Imam još par dana da odlučim i to ću iskoristiti za plan i program”, kazao je Džumhur.

Prema njegovim riječima, on će se uvijek sjećati riječi Novaka Đokovića koji mu je dao neke upute za dalje.

“Austalian Open će mi svakako popraviti rejting na ATP rang listi. Napredak od 40 i nešto pozicija je u ovom trenutku veliki uspjeh. Definitivno je da će 2014. godina biti godina u kojoj svi mogu očekivati ulazak u top 100. Sada mogu da razmišljam o tome”, pojasnio je Džumhur i dodao da mu je prije odlaska na „Australian Open“ cilj bio da do kraja sezone bude u top 150.

“Nakon ovog rezultata mislim da mogu napraviti puno više”, kazao je on.

Govoreći o finansijskoj podršci bh. institucija, Džumhur kaže da nakon ovog rezultata očekuje njihovu podršku ali da će se osloniti na ono što on može.

“Uvijek sam bio optimista što se tog pitanja tiče. Nadam se da će biti novčanih sredstava ne samo za mene nego za sve sportiste u BiH. Mislim da vrijedi u sve nas uložiti novac”, poručio je Džumhur i dodao da “definitivno sa dobrim radom i dobrim odabirom turnira već do polovine godine može napraviti jako dobar rezultat”.

Džumhur je došao do trećeg kola prvog Grand Slama sezone, a ujedno je postao prvi igrač pod bh. zastavom kojem je uopće uspjelo da se kvalificira za jedan Grand Slam turnir.

Podsjetimo, Džumhur je prošao kvalifikacije u Melbourneu slavivši sa po 2:0 u tri meča, a izbacio je i prvog nosioca kvalifikacija i 98. igrača svijeta, Nijemca Browna. Potom je uvjerljivo savladao i Čeha Jana Hajeka u prvom kolu, dok mu je u narednoj rundi meč predao hrvatski teniser, Ivan Dodig, 32. sa ATP liste. Ipak, u trećem kolu zaustavio ga je sedmi teniser svijeta Tomas Berdych, koji je danas rutinski izborio četvrtfinale u Melbourneu.

www.magazinplus.eu – BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close