Ostali sportoviSport

Džentlmenski sport za strpljive

U sportskom mačevanju postoje tri discipline: mač, floret i sablja. U banjalučkoj školi omiljena je prva disciplina – mač

Strpljenje, pažnja i koncentracija najvažniji su za uspješno bavljenje mačevanjem, smatra Senja Jakšić, voditelj Mačevalačkog kluba Banja Luka.
Strpljenje je najvažnije jer je ovaj džentlmenski sport sličan šahu: morate čekati protivnika da pogriješi, zbog čega će se, prema riječima Jakšića, nervozne osobe teško pronaći u ovom sportu.

Mačevalački klub Banja Luka osnovao je 2011. Italijan Giacomo Fanizza, a prije tri godine on je zbog nemogućnosti da napravi klub samoodrživim, otišao u Zagreb. Članovi kluba našli su se pred dilemom da li da odustanu ili da se pokušaju organizovati i nastave trenirati. Tada je vođstvo klubom preuzeo Senja Jakšić, iako nikada prije toga nije uzeo mač u ruke. Od tada se mačevanjem bavi rekreativno i ponosan je na činjenicu da tokom tri godine nije ima nijednu sportsku povredu.

“Pravog trenera, certificiranog, nemamo, baš zbog toga što mačevanje u Bosni i Hercegovini nije pretjerano popularan sport i nema neku veliku tradiciju. Imamo dobru saradnju sa klubovima iz okruženja, uglavnom iz Hrvatske, pa nas, s vremena na vrijeme, posjete njihovi treneri ili mi odemo tamo. Odradimo prave treninge sa trenerima i onda vježbamo sami ovdje”, ispričao je Jakšić.

Ekipa Anadolije prisustvovala je jednom od treninga mačevalačkog kluba Banja Luka u jednoj od sala u gradu na Vrbasu.
Aktivnih članova kluba trenutno ima 12, a na treninge koji se održavaju petkom i subotom u prosjeku ih dolazi po sedam. Većinom su u pitanju srednjoškolci, učenici banjalučke Gimnazije.
Jakšić smatra da bi članova bilo i više da se većina zainteresovanih ne plaši cijena opreme potrebne za ovaj sport. Prvo pitanje prilikom interesovanja za mačevanje uvijek je: “Da li je skupo?”

  Foto: Anadolija - Džentlmenski sport za strpljive
Foto: Anadolija

“Mnogi imaju osjećaj da je u pitanju ekskluzivan i skup sport, što baš i nije tako”, rekao je Jakšić.
U sportskom mačevanju postoje tri discipline: mač, floret i sablja. U banjalučkoj školi omiljena je prva disciplina – mač, gdje se boduje ubod u bilo koji dio tijela, dok se udarac mačem smatra nesportskim i može biti kažnjen žutim kartonom. Manji broj članova kluba prakticira i floret u kojem se koristi tanki, mekani, elastični mač, a meta je torzo protivnika.

U Bosni i Hercegovini trenutno postoje tri mačevalačka kluba. Osim banjalučkog, postoji i klub “Valter” u Sarajevu, a nedavno je osnovan i klub Romanija u Istočnom Sarajevu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close