Visoko

Dženaza Ilhanu Dervoviću 30.11.2016. u 13:52

Dženaza Ilhanu Dervoviću bit će obavljena u srijedu, 30. novembra poslije ikindije namaza u 13:52 sati ispred Pertačke džamije, a ukop će se obaviti na Gradskom groblju u Visokom.

Visoko (30.11.) – Istaknuti bosansko-hercegovački autor dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini Ilhan Dervović (1958), umro je iznenada 28. novembra u svom domu u Visokom

 

Kao kamerman, režiser i producent radio je na više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u BiH ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Njegov dokumentarni film ”Tajna brijegova” nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma Cinarchea u Kielu u Njemačkoj 2006. godine. Film ”Čvrsnica” nagrađen je na festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji.

Dokumentarni film ”Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare” nagrađen je specijalnom nagradom na međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma ”Jahorinafest 2009”.

Promotivni film ”Kraljeva brda” dobio je drugu nagradu na Jahorina Film Festivalu 2010. godine.

Među njegove najistaknutije serijale dokumentarnih filmova ubrajaju se ”Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama”, ”Sveta vrela”, ” Svete pećine”, ”Sveto drveće” te ”Sveti vrhovi”.

Ilhan Dervović svoj prvi dokumentarni film ”Da li smo potrošili budućnost” snimio je 1990. godine kao aktivista društva za zaštitu prirode ”Vidra”. S nekoliko prijatelja 1992. godine pokrenuo je lokalnu televiziju TV Visoko, na kojoj je radio kao producent i kamerman.

Nekoliko godine poslije osnovao je produkcijsku kuću ”Produkcija Visoki”.

Osobito se posvetio temama o pticama, vodi i močvarama te kršu, a bio je aktivan član društva ”Naše ptice”, Centra za krš i speleologiju i drugih.

Ilhan Dervović rođen je 1958. godine.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close