Visoko

Džemat Gračanica: Ko ne plati prilog od 100 KM smatrat će se dužnikom

Javili su nam se stanovnici naselja Gračanica, koji su nas obavijestili da je džematski odbor džemata iz ovog dijela grada Visokog, na sjednici koja je održana polovinom januara donio odluku da se krene sa renoviranjem i adaptacijom džamije u Gračanici.

“S obzirom da su prošle 33 godine od otvaranja džamije i da su mnogi segmenti dotrajali i u lošem stanju, renoviranje i adaptacija bi podrazumijevali sljedeće: Zabranu prozora i vrata s obzirom na to da su postojeći prozori i vrata u lošem stanju, utopljavanje džamije na način da se postavi termička izolacija na vanjske zidove džamije i unutrašnjost kubeta, renoviranje mokrog čvora sa ugradnjom toaleta, adaptaciju grijanja sa mogućnošću prelaska sa uglja na plin i druge manje građevinske zahvate”, stoji u obavještenju Džematskog odbora džemata Gračanica.

Međutim, kako su nam kazali čitatelji koji žive na području ove mjesne zajednice, u ovom obavještenju ne bi ništa bilo sporno, da iz džematskog odbora nisu naveli da – svi oni koji ne budu učestvovali u ovaj akciji smatrat će se dužnicima!

“Obaveza participacije od 100 KM se odnosi na svakog člana Islamske zajednice (domaćin porodice daje pred sebe, suprugu i djecu do navršenih 26 godina. U slučaju da nema oca, članstvo prelazi na majku). Prilozi za renoviranje i adaptaciju džamije će se uredno evidentirati, a neizmirenje istih će se tretirati kao dug”, navodi se obavještenju džemata Gračanica.

Na kraju ovog obavještenja, istaknuto je da “spisak onih koji su dali priloge i dužnika će početkom marta biti objavljen na oglasnoj tabli džamije.”

Na kraju, citirat ćemo našeg čitatelja, koji nam je i dostavio ovo obavješenje: “Da li ovo znači da u slučaju ne davanja priloga od 100KM, bez obzira što redovno plaćam članarinu Islamskoj zajednici BiH, postajem dužnik prema kojem hodže ne bi izvršili svoje obaveze propisane prema pravilniku IZ BiH u slučaju smrtnog slučaja???”

Obavještenje na džamiji u Gračanici
Obavještenje na džamiji u Gračanici
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close