Kultura

Dželaluddin Rumi: Kad se riječi previše ukrašavaju, pouka se zaboravi

Mevlana pripovijeda kako su Tadžauddinu Kubaiju kazali:

– Ovi učenjaci dolaze među nas i samo od ljudi prave nevjernike.

 

Tadžauddin je odgovorio:

– Ne, oni među nas ne dolaze i od nas ne prave nevjernike. Ne daj Bože da oni nama pripadaju! Kad staviš psu zlatnu ogrlicu oko vrata, neće ga zbog te ogrlice prozvati lovačkim psom. Sposobnost da lovi nalazi se u njemu, a ti mu možeš nabaciti zlatnu ogrlicu ako hoćeš, a možeš i vunenu. Znalac se ne postaje kad se preko sebe džuba ili šal prebace, znanje je umijeće u čovjeku, a nema veze to je li neko ogrnuo džubu ili kaftan.

U vrijeme Poslanika, neka su mu Božiji blagoslovi i mir, licemjeri su pokušavali vjeru utrnuti, a istovremeno su odjeću za namaz na sebi nosili, sve kako bi one što robuju pojavnostima na putu vjere pokolebali. Inače, ne bi to mogli činiti da se nisu pretvarali da su muslimani. U protivnom, kad bi kršćani i Jevreji vjeru nipodaštavali, ko bi ih slušao?

Muka će biti za klanjače. Za one koji se na namazu svome ne usredotoče, koji samo viđeni biti hoće, i dobročinstvo bi da spriječe.[i]

Ovo su uopćene riječi. Ti nazireš svjetlo, ali još ljudskost nisi shvati. Zato traži ljudskost, jer je to krajnji cilj. A ostalo je uglavnom dubljenje. Zato što se riječi mnogo ukrašavaju, pouka se često zaboravlja.

Jedan se trgovac zaljubio u neku ženu pa joj je po svojoj sluškinji poslao poruku: „Ja sam takav i takav, zaljubio sam se, gorim od ljubavi i ne mogu se smiriti. Strašne stvari kroza me prolaze. Jučer sam bio takav i takav, sinoć mi je bilo tako i tako…“ I mnogo je s pričom oduljio. Sluškinja je otišla gospođi i rekla:

– Trogvac ti šalje selame i veli: „Dođi da s tobom uradim ono.“

 

Gospođa će na to:

– Zar po ovoj hladnoći?!

– On je svašta napričao, ali mu je cilj bio to – reče sluškinja.

 

Cilj je suština, a ostalo samo glavobolja.

Odlomak iz djela: Dželaluddin Rumi, Tajne uzvišenosti, Bookline, Sarajevo, 2011., str. 127-128.

Priredio: Resul S. Mehmedović

[i] Kur’an, 107: 4-7

Dialogos.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close