BiHPolitika

Džaferović: BiH se nalazi na prekretnici

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH kazao je na sjedici Komiteta za vanjske poslove Evropskog Parlamenta (AFET) da javnost u BiH cijeni pažnju i podršku EU Parlamenta Bosni i Hercegovini.

Današnja rasprava odvija se u trenutku ruske agresije na Ukrajinu. Taj čin agresije je BiH osudila. Razvoj situacije pratimo jer smo svjesni postojanja ruskog utjecaja i na zapadnom Balkanu.
 
BiH se nalazi na prekretnici. Već više od pola godina traje kriza, a izazvana je potezima iz RS-a. Najprije blokadom institucija BiH, a kasnije i pokušaja da entitet unilateralno preuzme nadležnosti državnih institucija BiH. Vlasti Republike Srpske na čelu sa gospodinom Dodikom otvoreno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije. Ti potezi su separatistički i to su primijetili i svi međunarodni faktori. 

Vlasti RS pokušavaju zamagliti ovu istinu pozivajući se na neki izvorni Dejton.

On nije statični oblik i nije koncipiran tako da je sačuva takvu kao trajnu.

Ali to nije tako. U tekst DJM unesena je odredba o uspostavljanju dodatnih državnih institucija. OSBiH, Obavještajna služba i porezni sistem uspostavljene su na osnovu te odredbe. Sve reforme kojim su uspostavljene dodatne državne institucije provedenu su na putu BiH ka EU. Vrlo je opasno i protivno svim principima vladavine prava osporavanja odluka sudova i visokog predstavnika. 

Da je Dejtonski mirovni sporazum dinamičan okvir utvrdio je i Evropski sud za ljudska prava. Tražili su da se i manjinama omoguće pravo. Mnogo puta smo čuli da je hrvatski narod ugrožen, a sud je presudio da su ugrožena prava Jevreja, Roma, jedne građanke… Ni u jednoj presudi nije utvrđeno da je jedan Hrvat diskriminisan jer je Hrvat.
Stranka Dragana Čovića ima toliku moć da se ni jedan zakon ne može usvojiti bez njegove volje. Čak prijeti da će spriječiti održavanje izbora.

Članovi Predsjedništva se biraju po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Po tome su birani i Komšić i Čović.

Zahtjev HDZ podrazumijeva promjenu DJM. To je moguće kroz npr. reduciranje Domova naroda. Većina Bošnjaka i Hrvata živi zajedno u Federaciji, a ne možemo raditi na daljim etničkim podjelama. Vidimo budućnost BiH kao punopravnu članicu EU. BIH je još uvijek u statusu potencijalnog statusa za članstvo”, kazao je Džaferović.

Istakao je da je politička stranka kojoj pripada ima dvaput više glasova od stranke gospodina Čovića, dok istovremeno HDZ ima više ministara na državnom i entitetskom nivou od SDA.

“Po postojećem sistemu, stranka gospodina Čovića ima toliku moć da se nijedan zakon ne može usvojiti bez njene volje. Zloupotrebljavajući moć koju trenutno ima stranka Čovića već četiri godine sprečava implementaciju izbornih rezultata u Federaciji, izbor sudija Ustavnog suda Federacije, te čak prijeti da će spriječiti održavanje idućih izbora”, rekao je Džaferović.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close