Dvije trećine poreznih obveznika ne izdaje fiskalne račune

Akcija pojačane provjere poslovanja poreznih obveznika u Federaciji BiH pokazala je kako njih čak 67 posto ne poštuje zakon o fiskalnom sustavu koji je uveden još 2010. godine, podatak je kojega su u četvrtak u Sarajevu iznijeli predsjednik vlade FBiH Nermin Nikšić i direktor porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Federalni porezni inspektori provode pojačani nadzor nad tvrtkama i objektima koji imaju obvezu izdavati fiskalni račun, a ta bi akcija trebala trajati do kraja travnja.

Do sada se na temelju oko tisuću provjera pokazalo kako gotovo dvije trećine poreznih obveznika vara na fiskalnim računima ili ih uopće ne izdaje.

Prema rječima ravnatelja Porezne uprave Arifovića, utvrđeno je kako se najčešće prijavljuje manji prihod od ostvarenog, ponekad umanjen i do deset puta.

Federalna je vlada posebice zabrinuta činjenicom da većina građana nije navikla tražiti račun pri kupnji nekog proizvoda.

Izbjegavajući izdavanje računa trgovci i pružatelji različitih usluga na taj način za sebe zadrže iznos PDV-a kojega od kupaca uredno naplate, a on nikada ne stigne do proračunske blagajne.

Nikšić je kazao kako je važno da svi shvate kolika se šteta time nanosi, a javno je apelirao i na domobljublje.

“Pozivam građane da traže račun jer na taj način pokazuju domoljublje i pripadnost zajednici”, rekao je Nikšić.

Varanje države učestali je “sport” unatoč zapriječenim kaznama koje dosežu iznose i do deset tisuća eura.

(Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close