Dvadeset godina od “Oluje”: U Kninu proslava, u Srbiji i RS dan žalosti

Kninu je u sredu tradicionalnim manifestacijama počelo obeležavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja”. Istovremeno, u Srbiji i bh. entitetu Republici Srpskoj se ovaj dan obeležava kao dan žalosti u sećanje na 200.000 Srba proteranih tokom akcije hrvatskih snaga.

Na kninskoj Tvrđavi uz zvona svih kninskih crkvi, državnu himnu i prelet migova podignuta je zastava čemu su prisustvovali predsednici Republike, Sabora i Vlade. Pročitana su imena poginulih i nestalih sudionika ‘Oluje’. Imena su čitala deca poginulih pripadnika u Domovinskom ratu.

Proslava u Kninu je počela budnicom ulicama grada. Rano ujutro 2.000 golubova poletelo je iz Knina prema Vukovaru i iz Vukovara prema Kninu. Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu.

U 8,15 sati zajednički su vence položili i sveće zapalili ispred spomenika Hrvatske pobjede ‘Oluja '95’ na Trgu dr Ante Starčevića predsednici Sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović, zamenik načelnika Glavnog štaba OS RH general pukovnik Dragutin Repinc i glavni direktor policije Vlado Dominić.

Potom je u obnovljenoj zgradi na Kninskoj tvrđavi predsednica Kolinda Grabar Kitarović svečano otvorila novu stalnu muzejsku postavku ‘Oluja '95’. Na dva sprata ukupne površine 300 kvadratnih metara obnovljene zgrade u centralnom dijelu Kninske tvrđave, izložena je arhivska građa – službeni izveštaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, karte, plakati, obeležja, glasački listići, fotografije i dr.

Hrvatski general Ante Gotovina, koji je svojevremeno u Hagu bio osuđen za zločine počinjene u Oluju, a kasnije mu je ta presuda ukinuta, stigao je u Knin, gde su ga građani dočekali sa oduševljenjem, a on im je rekao:

“Slavimo mir, dostojanstveno. Ovo je dan pobjede, branitelja i mira. Ovo je praznik sigurnosti i slobode. Juče su naše oružane snage to obeležile takođe dostojanstveno i veličanstveno širom Hrvatske. Danas je nastavak… Slavimo našu slobodu, mir i sigurnost. To nam je omogućila baš Oluja”.

Podsetimo, proslava dvadesetogodišnjice vojne akcije u Hrvatskoj je počela dan ranije, 4. avgusta, vojnom paradom u Zagrebu, kojoj je prisustvovao državni vrh Hrvatske.

U Srbiji potpuno drugačija slika. Ovaj da će tradicionalno biti održan parastos svim stradalima u Crkvi svetog Marka a u podne, sa svih hramova odjekivaće zvona u znak sećanja na žrtve “Oluje”.

Posle parastosa delegacija Koalicije udruženja izbjeglica položiće vijenac u Tašmajdanskom parku na spomen-ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, a centralna memorijalna manifestacija bit će održana u beogradskom Centru “Sava”.

Služenjem parastosa u banjalučkom Hramu Svete Trojice, te promocijom novih publikacija Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, u Banjaluci će biti obeleženo 20 godina od egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske tokom akcije “Oluja”.

 
RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close