Dugoročna prognoza: Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje u narednim mjesecima

Kada je u pitanju juli biće to, tvrdi Majstorović, tipičan ljetni mjesec, ali s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka te s padavinama koje će biti ispod višegodišnjeg prosjeka, a prognozira se da bi u pojedinim dijelovima BiH moglo biti i suše.

Klimatolog Željko Majstorović kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA da će juni biti mirniji od maja i da će temperature biti u granicama prosjeka, odnosno nešto malo ispod prosjeka zavisno od dijela BiH, a kada su u pitanju padavine bit će nešto više iznad višegodišnjeg prosjeka.

– Prva polovina ovog mjeseca bi trebala biti nestabilnija i s više padavina, a druga s manje padavina. U suštini u junu će biti promjenjivo vrijeme. Neće biti većeg zahlađenja, ali ni duljeg stabilnijeg perioda nego će uglavnom biti padavine u obliku lokalnih pljuskova – pojasnio je Majstorović.

Potvrdio je da neće biti većih padavina, ali će se smjenjivati sunčani i kišni periodi, tako da neće biti ni duže stabilizacije ni dužih perioda s padavinama.

Kada je u pitanju juli bit će to, tvrdi Majstorović, tipičan ljetni mjesec, ali s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka te s padavinama koje će biti ispod višegodišnjeg prosjeka,  a prognozira se da bi u pojedinim dijelovima BiH moglo biti i suše.

– Takva će se tendencija nastaviti i u prvoj polovini augusta te se prognozira da će ovo biti žarko i toplo ljeto s povremeno dosta vrućim periodima. Druga polovina augusta trebala bi biti bogatija padavinama, a što se tiče temperature bit će bliža prosjeku za ovaj mjesec – kazao je Majstorović.

Kazao je i da je maj bio u granicama i malo ispod prosjeka kada su u pitanju temperature, ali su padavine u maju u mnogim krajevima bile rekordne za 120 godina, odnosno bile su daleko iznad prosjeka.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close