BiHPolitika

Država vrijedi 60 puta više od radnika!?

Vlada FBiH odbila primjedbe Ombudsmena

Federalna vlada ostala je pri svom stavu da država, kada je riječ o radnopravnim sporovima, vrijedi 60 puta više od radnika! Naime, Vlada FBiH je na prošlosedmičnoj sjednici odbila prigovor Ombudsmena BiH, prema kojem su pred sami istek 2016. godine objavljene izmjene i dopune Zakona o visini stope zateznih kamata diskriminirajuće.

Pobuna Sindikata

O čemu se radi? Vlada je navedenim izmjenama Zakona stope zateznih kamata za radne sporove sa sadašnjih 12 posto smanjila na 0,2 posto godišnje. To u prijevodu znači da država plaća minimalne zatezne kamate na dugovanja prema radnicima.

S druge strane, zatezna kamata na dugovanja građana prema državi i dalje ostaje nepromijenjena jer Vlada na svoja potraživanja zaračunava 0,2 posto dnevno!

Nakon što je naš list prvi ukazao na ovu nepravdu, poslije čega su reagirali i u Savezu samostalnih sindikata BiH, ovaj predmet je Ombudsmen BiH uzeo u razmatranje.

U “Službenim novinama FBiH”, pred sami istek 2016. godine, objavljene su izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate, iz kojih proističe da je država višestruko diskriminirala radnike!

U dopisu upućenom Vladi FBiH naveli su da “iako vlasti imaju opravdane razloge i legitiman interes da poduzimaju mjere u svrhu održavanja likvidnosti privrede i budžeta, u konkretnom slučaju oni se miješaju u pravo na imovinu”. Ovu tvrdnju ilustrirali su primjerom osobe kojoj nezakonito prestane radni odnos i koja svoja prava traži u sudskom postupku.

– U periodu nezaposlenosti, u momentu kada usljed nedostatka prihoda ne bude u mogućnosti da ispunjava svoje obaveze, na sva ta dugovanja plaćat će zateznu kamatu od 12 posto, dok će se na dug koji poslodavac ima prema njemu plaćati zatezna kamata od 0,2 posto. Na taj način on je u nepovoljnom položaju – navodi se u dopisu koji potpisuju ombudsmeni Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović.

Citirali su i nedavno utvrđena mišljenja Ustavnog suda FBiH prema kojima je “favoriziranjem jedne strane u postupku povrijeđeno pravo zaposlenika na jednakost pred zakonom Ustava FBiH”. Vladi su, također, podastrli i slično mišljenje Evropskog suda za ljudska prava u predmetu koji se tiče kršenja radničkih prava u Mađarskoj.

kamate-kao-teret

Pravo na imovinu

No, sve to nije “pilo vode”.

Vlada se na sljedeći način izjasnila o primjedbama Ombudsmena:

– Vlada FBiH smatra da primjenom odredbi Zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate nije došlo do diskriminacije, niti je ugroženo pravo na imovinu. Naprotiv, rješenjem ponuđenim u ovom zakonu želi se postići nediskriminirajući položaj i zaštita prava radnika, jer svi radnici imaju pravo na isplatu dosuđene glavnice s pripadajućim kamatama u iznosu od 12 posto godišnje za period do stupanja na snagu Zakona, bez obzira na izvršnost isprava, odnosno jesu li izvršne prije ili poslije stupanja na snagu Zakona, a nakon stupanja na snagu Zakona pa do momenta isplate primjenjuje se zatezna kamata u iznosu od 0,2 posto godišnje, što ukazuje na jednak tretman povjerilaca.

Inicijativa upućena u Parlament

Na naš upit da prokomentiraju Vladine argumente, iz Institucije ombudsmena BiH su nam odgovorili da bi bilo “neprofesionalno da istupaju u vezi s tim prije nego što dobiju službeni odgovor”.

– Ombudsmeni BiH uputili su inicijativu Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije da pristupi donošenju Zakona o izmjeni Zakona o visini stope zatezne kamate u smislu brisanja odredbe prema kojoj se na iznos glavnice određene izvršnim ispravama i vansudskim poravnanjima iz osnova radnog odnosa plaća zatezna kamata po stopi od 0,2 posto godišnje – kazali su iz Institucije ombudsmena.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close