DRVO PRODUKT iz Ilijaša postao većinski vlasnik Standarda

Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge DRVO PRODUKT doo Ilijaša postalo je većinski vlasnik preduzeća Standard Furniture Factory d.d. Sarajevo, izvještava Indikator.ba.
DRVO PRODUKT je 21. juna a Sarajevskoj berzi kupio 338.859 dionica Standarda čime je stekao 88,9 odsto vlasništva u ovoj sarajevskoj kompaniji.
DRVO PRODUKT je kupio vlasnički udio u Standardu koji je posjedovao kiparski Olectar Impex Limited, a za što je platio 589.614,66 KM.
Standard je ranije bio u vlasništvu njemačke kompanija Schieder Mobel Holding GmbH, inače najvećeg evropskog proizvođača namještaja, koja je krajem 2007. proglasila bankrot, a u septembru 2008. Delta Real Estate iz Beograda Miroslava Miškovića preuzela je oko 60 posto dionica.
Dvije godine kasnije, Mškovićeva Delta otkupila je dodatne dionice Standarda i povećala udio na 88,9 posto vlasništva.
Godine 2010. društvo je podijeljeno na Standard d.d., koje se nastavilo baviti proizvodnjom namještaja, i Standard nekretnine koje se bavi upravljanjem nekretninama.
Firma s Kipra Olectar Impex Limited postala je većinski vlasnik Standard Funiture Factory d.d. Sarajevo, a Miškovićeva Delta Real Estate ostala je većinski vlasnik Standard nekretnina.
Transakcijom od prije tri dana na Sarajevskoj berzi, vlasnički udio kompanije Olectar Impex Limited-a u Standard Furniture Factory od 88,9 odsto preuzelo je preduzeće DRVO PRODUKT iz Ilijaša te tako postalo njegov većinski vlasnik.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close