Drugi pokušaj za bebe

Bilo bi dobro da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas na sjednici usvoji prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH i ovo pitanje skine sa dnevnog reda, te time deblokira proces njihovog određivanja koji traje od polovine februara.

Ovo je za Oslobođenje istakao Boško Tomić, poslanik SNSD-a, navodeći da je nužno da vlasti BiH moraju hitno da iznađu rješenja za sve procese koje koče napredak zemlje na evropskom putu, odnosno podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

– Nužno je da se što prije riješi pitanje usvajanja amandmana na Ustav BiH kojim se provodi presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić – Finci, kao i sva ostala otvorena pitanja koja bi deblokirala zastoj na putu ka EU. Rješavanje svih dilema je nužno prvenstveno iz razloga što se mora osigurati ambijent za privlačenje stranih investicija. Da li ćemo doći do stranog kapitala u trenutnim okolnostima? Bojim se da nećemo i stoga nam trebaju rješenja i za presudu Evropskog suda, matični broj, te čitav set zakonskih rješenja koja su na čekanju, navodi Tomić.

Ustrojstvo zemlje

Pozvao je kolege iz Federacije BiH da podrže rješenja koja je predložilo Vijeće ministara  BiH za izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, jer se time “ne učvršćuju ni iscrtavaju entitetske niti bilo kakve druge granice, već samo poštuje unutarnje ustrojstvo zemlje”.

– Kao da je bitno kojem registracionom području ko pripada, cijeni zastupnik Tomić.

Poslanici iz RS-a u Predstavničkom domu PSBiH radit će na tome, veli Tomić, da se pronađe rješenje za deblokadu procesa u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju, a ako se to ne desi, “bit će prisiljeni za traganjem drugih modaliteta”.

– Ako se pronađe ustavni osnov za donošenje zakona u RS-u, pod uslovom da ne bude dobre volje za dogovor, mi ćemo i to učiniti, ali smo prvenstveno za poštivanje Ustava i zakona BiH, iako nam se stalno spočitava da smo protiv toga, naglašava Tomić.

No, bez obzira na pozive iz RS-a da se kolege parlamentarci u FBiH opredijele za potporu zakonu u utorak, iz SDP-a dolaze nepromijenjeni stavovi: glasat će protiv. Isto će učiniti i zastupnici klubova SDA, SBB-a i SBiH, što je dvije trećine protiv iz FBiH, a što će značiti da izmjene i dopune Zakona i kao prijedlog Vijeća ministara padaju u parlamentarnoj proceduri po drugi put. Istu sudbinu su doživjele i one od prošle godine.

Zamjerka zastupnika iz FBiH je što se izmjenama koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH, bez saglasnosti ministara iz bošnjačkog naroda, mijenjaju registraciona područja i utvrđuju unutar granica entiteta i kantona.

Imali smo rješenje

– Grupa zastupnika među kojima je bio i predstavnik SDP-a Saša Magazinović predložila je izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, kojim se otklanjaju svi nedostaci u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH. Mi i dalje ostajemo kod tog stava da je nužno da se zadrži isti obim registracionih područja, s tim da se iz dosadašnjih izbace nazivi i općine koje više ne postoje. Ministri iz SDP-a u Vijeću ministara BiH, po zaključku Predsjedništva SDP-a, glasali su protiv prijedloga koji je stigao iz Ministarstva civilnih poslova BiH, kojim se registraciona područja mijenjaju i mi ostajemo kod toga. Ništa se u međuvremenu nije promijenilo, naglasio je zastupnik SDP-a Mirza Kušljugić.

Predstavnički dom PSBiH na sjednici 14. marta odbio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, koji je predložila grupa zastupnika: osim Magazinovića i Senad Šepić (SDA), Mirsad Đugum (SBB), Beriz Belkić (SBiH) i Mladen Ivanković Lijanović (NSRB) i ako se isto danas desi sa prijedlogom Vijeća ministara BiH, građani BiH, a prvenstveno novorođenčad, i dalje će biti bez matičnog broja.

Bez jedinstvenog matičnog broja nije moguće ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, putnu ispravu, a za punoljetne osobe ni dobiti ličnu kartu i vozačku dozvolu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close