Druga strana Dana državnosti BiH: Himna i dalje čeka tekst

Ustavnopravna komisija jednoglasno je na posljednjoj sjednici donijela zaključak da je inicijativa za formiranje Komisije za izbor teksta himne BiH podnesena u skladu sa Poslovnikom, te ga proslijedila Predstavničkom domu PSBiH na konačno odlučivanje.

(Oslobođenje)

Najnoviju inicijativu podnio je Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik NSRB-a. Sličnu inicijativu sredinom prošle godine podnijela je i Nermina Ćemalović, zastupnica SDP-a, koja je tražila od Vijeća ministara BiH da oformi interresornu komisiju za izbor teksta himne, ali se po tom pitanju ni do sada nije ništa uradilo.

Nezahvalne prognoze

Čak su i u Parlamentu BiH prestali da broje inicijative kojim se tražilo formiranje komisije za izbor teksta himne BiH, uz ocjenu da je bio niz pokušaja. Gotovo u svakom sazivu PSBiH bile su najmanje dvije-tri inicijative (što znači da je do sada bilo najmanje desetak pokušaja, op. a) poslaničkih klubova ili samih zastupnika, kojim je traženo rješavanje ovog pitanja, ali bez uspjeha.

– Imali smo više pokušaja da se dođe do teksta himne BiH. Veoma ozbiljan posao uradio se u prošlom sazivu, kada su ispoštovane sve procedure i na osnovu javnog oglasa se došlo do teksta koji je bio prihvatljiv za sve članove Komisije za izbor teksta himne BiH. No, bez obzira na jednoglasan stav Komisije, najbolje ocijenjeni tekst oko kojeg su svi bili saglasni i niko nije imao zamjerki odjedanput je postao sporan za predstavnike iz RS-a, koji su ga osporili u Parlamentu BiH. Nakon toga, ne smijem davati nikakve prognoze, osim da je potrebno da se što prije dođe do teksta himne BiH, istakao je za Oslobođenje Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije i zastupnik SDA u četvrtom sazivu PSBiH.

Komisija za izbor teksta himne BiH (formirana odlukom Vijeća ministara BiH 27. marta 2008), u sastavu Hilmo Neimarlija, predsjednik, i Predrag Bjelošević, Drago Ljubičić, Adem Huskić, Slavko Jovičić, Dragica Panić – Kašanski, Martin Raguž, Ranko Risojević, Abdulah Sidran, Mile Stojić i Branko Zrno kao članovi, među 287 prijedloga (ukupno pristiglo 339 radova) najboljim je ocijenila tekst kantautora Dušana Šestića i Benjamina Isovića.

Komisija je 20. februara 2009. predstavila tekst prijedloga himne BiH i prve reakcije bh. javnosti govorile su o pozitivnom prijemu kod većine građana.

– Komisija predlaže VM-u i PSBiH prihvatanje i ozakonjenje zajedničkog teksta Šestića i Isovića kao teksta himne BiH. Ministri, kao i poslanici i delegati mogu procijeniti vrijednost prijedloga kao rezultata dugog i višestrukog usaglašavanja i kao izraza usklađenog pluralizma, naveo je u izvještaju tadašnji predsjednik Hilmo Neimarlija.

Nedodirljivi delegati

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša, zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

No, ovaj utvrđeni tekst himne delegati Kluba srpskog naroda iz SNSD-a, SDS-a i PDP-a, glasajući protiv na sjednici Doma naroda PSBiH krajem jula 2009, srušili su već u prvom čitanju (principe) izmjene Zakona o državnoj himni BiH. Tadašnja zamjenica predsjedavajućeg Doma naroda Dušanka Majkić je za govornicom izjavila kako predloženi tekst himne nije svečana pjesma koja je dodiruje, te da je izabran najgori trenutak u kojem se može govoriti o ovom pitanju.

– Ne možemo dogovoriti rješenja kojim ćemo definirati kako će BiH izgledati za godinu, a kamoli šta će biti himna, navela je tada Majkić razloge za osporavanje.

Nakon svega, ono što bi mogla vrlo lako biti realnost jeste da će BiH i na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil 2014 – bez teksta himne.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close