Kolumne

Dritan kao Obama. Albanac premijer Crne Gore

Mandat Vlade bit će oročen na godinu dana, tj. novi izbori za Parlament bit će zajedno sa predsjedničkim izborima na proljeće naredne godine.

Vlada Crne Gore na čelu s Zdravkom Krivolapićem izgleda da broji posljednje dane. 

Njen pad izvjestan je u prvim danima februara. 

Apostolska Vlada formirana na koncu 2020. godine nije izdržala ni punih 15 mjeseci.

Ostat će još nekih 20-ak dana u tehničkom mandatu, a onda će sadašnji njen potpredsjednik i predjesnik GP URA Dritan Abazović uskočiti u fotelju premijera uz podršku Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića u Parlamentu. 

Nova Vlada imat će veći broj resora nego što je sada, a kolač će podijeliti URA, (prosrpska) Socijalistička narodna partija i partije nacionalnih manjina- Bošnjaka i Albanaca. Po dubini će biti i DPS, socijaldemokrate (SD) i SDP. 

Mandat Vlade bit će oročen na godinu dana, tj. novi izbori za Parlament bit će zajedno sa predsjedničkim izborima na proljeće naredne godine.

DPS indirektno će biti u vlasti, kroz Parlament, ali njihovi ljudi neće biti na pozicijama ministara i ključnih državnih sekretara.

Koncept manjinske vlade nije nepoznat u zapadnim demokratijama, a za Crnu Goru znači jako puno jer će po prvi put vlada imati i Crnogorce i Srbe i Bošnjake i Albance. Po prvi put će Albanac i biti premijer u Crnoj Gori, što znači da ta mala heterogena etnička država dobija “svog Obamu”, kako se sve češće može pročitati u crnogorskim medijima.

Nepoznanica je puno, čime će se ta Vlada baviti. 

Otvoreni Balkan, temeljeni ugovor sa SPC, izborno zakonodavstvo, ispunjavanje mjerila iz EU agende i zatvaranje poglavlja, odblokiranje rada pravosudnih organa gdje je potrebno 2/3, odnosno 3/5 glasova u Parlamentu. 

Dakle, broj od 49 poslanika bi to omogućio. 

Za Crnu Goru to je iskorak.

Politicki.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close