-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Draško Stanivuković i Benjamina Karić razgovarali sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić razgovarali su danas sa Emanuelom Macronom, predsjednikom Francuske.

Susret gradonačelnika dva najveća grada u BiH sa francuskim predsjednikom desio se u Jelisejskoj palati u Parizu.

“Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u Republici Srpskoj sa naglaskom na evropski put kojim mogu i trebaju da idu nove generacije političara. Podrška u borbi protiv kriminala, korupcije je neupitna, ali i za naš put prema što većoj transparentnosti institucija, kao jedne od ključnih evropskih vrijednosti”, rekao je Stanivuković poslije sastanka sa Macronom.

Istakao je da je dogovorena i saradnja Banja Luke i nekoliko francuskih gradova.

“Dogovorili smo saradnju sa četiri grada u Francuskoj kroz direktnu podršku za tehnološkim projektima, odnosno pametni gradovi, ali i projektima iz oblasti ekologije. Banja Luka će za realizaciju projekata iz ovih oblasti moći računati na francuske fondove. Ponosni smo na sve što smo učinili, jer se danas u srcu Francuske priča o gradu na Vrbasu”, poručio je Stanivuković.

Nakon sastanka gradonačelnice Karić i predsjednika Macrona, saopćeno je da su razgovarali o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Gradonačelnica Karić je napomenula na važnost podrške u integraciji Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i očuvanju teritorijalnog integriteta.

“Nama je potrebno razumijevanje Evrope, ali i mi smo potrebni Evropi. Samo tako možemo odolijevati unutrašnjim i vanjskim izazovima koje sa sobom nosi 21. stoljeće”, poručila je Karić.

Podsjećamo, Karić i Staniuković su pozvani da učestvuju na četvrtom izdanju Pariskog mirovnog foruma, koji se održava od 11. do 13. novembra u Parizu.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close