Dramatična obrat stajališta Moskve prema Siriji

Rusija je spremna zračnim udarima poduprijeti Slobodnu sirijsku vojsku (SLA) i tijesno surađivati sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv pobunjeničkih skupina u Siriji, rekao je u subotu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, javlja agencija RIA Novosti.

 

“Spremni smo poduprijeti patriotsku oporbu, uključujući takozvanu Slobodnu sirijsku vojsku iz zraka”, rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju Rosija 1.

 

“Glavno nam je da se približimo ljudima koji mogu s punom odgovornošću predstavljati njih i oružane skupine koje se bore protiv terorizma”, rekao je Lavrov, a prenosi agencija AFP.

 

Prema agenciji Reuters ta izjava dramatičan je obrat ruskog stajališta prema Siriji nakon sastanka u petak u Beču s dužnosnicima Sjedinjenih Država i drugih zemalja.

 

“Vanjski igrači ne mogu odlučiti umjesto Sirijaca. Moramo ih prisiliti da iznesu plan za svoju zemlju u kojem će biti zaštićeni interesi svih vjerskih, etničkih i političkih skupina”, rekao je Lavrov.

 

Izrazio je uvjerenje da će se napredak u Siriji postići u skoroj budućnosti.

 

Također je rekao da su Siriji potrebni izbori kao dio političkog rješenja krize.

 

“Naravno moraju pripremiti i parlamentarne i predsjedničke izbore”, rekao je Lavrov.

 

Dodao je kako mu se čini da su druge zemlje konačno počele bolje razumijevati stanje u Siriji unatoč njihovoj stalnoj retorici protiv predsjednika Bašara al-Asada.
Kontinuirano američko odbijanje da svoju kampanju u Siriji dogovaraju s Moskvom “bila je velika pogreška”, smatra Lavrov.

 

Moskva je dugogodišnji saveznik Bašara al-Asada, a Zapad i sunitske zemlje ne vide rješenje za sukob u Siriji bez Asadova odlaska s vlasti.

 

 

(dnevnik.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close