Dragan Čović: Jedina ozbiljna većina bila bi SDA – HDZ – SBB

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a

DRAGAN ČOVIĆ Jedina ozbiljna većina bila bi SDA – HDZ – SBB

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o uspostavi nove parlamentarne većine u FBiH. Pojasnio je zašto smatra da bi, ako bi u vlast i ušle stranke s manjim parlamentarnim kapacitetom, Federacija opet imala manjinsku vladu te istakao da je za HDZ jedini kvalitetan partner Savez za bolju budućnost.

Loše iskustvo

Razgovarali ste s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, o novoj parlamentarnoj većini u FBiH. Šta ste dogovorili i zaključili?

– Dogovoreno je da će Izetbegović nastaviti razgovarati s predstavnicima, uvjetno rečeno, malih stranaka, odnosno onih koje imaju manji parlamentarni kapacitet, kao što sam ja razgovarao s Amerom Jerlagićem, predsjednikom Stranke za BiH. Ali, ja sam uvjeren da, ako novu većinu budemo isključivo pravili s tim strankama, opet ćemo imati manjinsku vladu. Ako budemo imali više partnera, imat ćemo više problema u dogovaranju i komuniciranju.

Šta je alternativa sadašnjem stanju?

– Moj takav stav proizlazi upravo iz iskustva sa DF-om i ne bih želio da nam se
ponovi taj odnos. Stoga sam ja zagovornik ideje da s time ne žurimo, iako smo rekli da ćemo narednih deset dana razgovarati sa svima i da znamo na čemu smo. Ja sam ponovio svoj stav po peti put Izebegoviću i o malim strankama i o ozbiljnom projektu koji se zove SBB. Moje je razmišljanje da ja pokušam nastaviti ponovno razgovarati sa SBB-om i da vidimo mogu li se lagano stvarati neki preduvjeti da SBB postane jedini, objektivno realan stabilan partner. Jer, kada bi SDA, HDZ i SBB napravili partnerstvo, onda bi to bila već ozbiljna parlamentarna većina koja može preuzeti na sebe odgovornost.

Stanje mirovanja

Šta će se onda dešavati do tada, jer čini se da iz SDA žele uvjeriti javnost da vlast funkcionira?

– Moja je procjena da će se doći tamo negdje do devetog mjeseca s ovakvim stanjem. Očekujem da ćemo do tada imati jednu sjednicu Doma naroda FBiH, jer taj dom može normalno funkcionirati u ovakvim odnosima. Što se tiče Zastupničkog doma FBiH, ja sam uvjeren da mi ne možemo ništa ozbiljnije tamo raditi izuzev EU agende, programa reformi koji bismo trebali zajednički napraviti i ponuditi faktički za jednu parlamentarnu raspravu. I ja sam uvjeren da će sve stranke u tom smislu biti za reforme, a sve drugo bit će u stanju mirovanja.

Ako nađete novog partnera u vlasti na nivou FBiH, hoće li DF ostati i dalje dio vlasti na državnom nivou?

– Prije svega, ne vidim razloga da se DF-ovi ministri u Vladi FBiH razrješavaju dužnosti, sve dok DF želi zadržati mjesto dopredsjednika Federacije. Mislim, ovakva jedna igra da ste jednom nogom opozicija, a drugom pozicija, moramo znati kome ide u prilog. Izlazak DF-a iz Vijeća ministara ne bi ništa posebno značio. Zato sam ja zagovornik ideje da, ako se dogovorimo stvarno s nekim ozbiljnim partnerom kakav je SBB, onda treba temeljito usaglasiti tu strukturu.

Čović: Izetbegović nema ništa protiv razgovora s Radončićem

Čović je ponovio da će razgovarati s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, i vidjeti, kako kaže, šta bi se trebalo promijeniti da se uspostavi partnerstvo s tom strankom.

– Što se tiče Izetbegovića, on nema ništa protiv toga. Ja ću sigurno pozvati Radončića, lidera SBB-a, i još koji put popiti kavu s njim i vidjeti šta bi se sve trebalo promijeniti u odnosima da eventualno dobijemo trećeg partnera. Odnos SDA i HDZ-a ostaje vrlo jasno pozicioniran, i to je čvrsto partnerstvo. Ali, uvjeren sam da zbog toga postoji više razloga da na neki način motiviramo SBB da uđe u jedan takav odnos. Iako je u dosadašnjim razgovorima Radončić meni vrlo jasno kazao svoj stav o svemu što smo radili u posljednje vrijeme i s obzirom na relaciju između SDA i SBB-a, meni se, ipak, čini da je to nešto na čemu moramo raditi.

Autor: S. D. – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close