Dragan Bursać: Ledeni izazov ispod kante govana

Ta kanta je trebalo da simbolizuje šta? Da smo u govnima preko glave? Da su nam političari izmet? Da nam je ustrojstvo države fekalni otpadak? Da nam je život jedno veliko… I tako u nedogled. Mislim, tačno je to sve, ali što se poli, brate ljuti Krajišniče, kantom govana???

Autor: Dragan Bursać

Ne bi li kako namaknuli  koji dolar i pažnju javnosti za rijetku Lu Gerigovu bolest *, svjetski džet set se odlučio polijevati vodom i izazivati druge da urade isto. Ma, znate sve. Svako polijevanje, okvirno, sa sobom donosi i uplatu od 100 američkih dolara. Tek, u fond za istraživanje i liječenje ove bolesti u svijetu je do sada ovom akcijom sakupljeno nekoliko desetina miliona dolara. Etika, jebi ga. Kad se u tom bijelom svijetu neko polije kofom vode, on uplati ček na dolarsku stojanku.

Kako mi ne kasnimo za svijetom i kako nam i staro i mlado sjedi za intrernetom, jer nema nekog prečeg posla, počele su kantice sa vodom, ledom, kombinacijom ovog dvoga, da se sručuju po glavicama više ili manje poznatih u regionu i zemlji nam miloj.

Po regionu se pripovjeda kako, istinabog, ima kantica vode, ali uplata za liječenje Amyotrophic lateral sclerosis-a (ALS), baš nešto i nema. Uplaćuju ljudi, nije da ne uplaćuju, ali ne rade to baš svi. E, kod nas je to samopromocija. Nema etike, jebi ga. Uključiš kameru na telefonu, poliješ se, izazoveš hababa iz branše i bog te veselio. Narod sit, „selebritiju“ poslije deset minuta kosa isfenirana, a fan pejdž pun klikova ko partizan vaški.

Dakako da se u ništavilu avgustovskom svemu ovome pridružuju i mediji, istraživači, kolumnisti, psiholozi, psihijatri, sociolozi i ostali -olozi. Pa što ne bih i ja!? Svako ima svoje mišljenje, a ono je na Balkanu crno ili bijelo, a najčešće jeftino i površno.

Dakle, ili si polivač ili hejter koji duma sa strane kako je to teorija zavjere judeomasonskih haarpovaca. Sve u svemu, ubleha za mozak i raji i ljudima sa titulama koji imaju „svoje mišljenje i prostor u medijima“, kako se to voli reći.

Jebo te led!

Nikome, naravno, nije niti palo na pamet da prebroji koliko se to novaca uplatilo u BiH za oboljele od ove rijetke bolesti. Sramota nas, čini se, da ćemo zateći praznu kasicu.

Pa, ovdje se ne zna koliko je stotina miliona evra promašilo popaljene kuće, unesrećeni narod nakon rata, poplava, požara, klizišta i ostalih katastrofa društveno-meteorološko-seizmološkog  tipa. Neki, bolje obaviješteni, pretpostavljaju da se u džepove drugova koji su postali gospoda slilo nekoliko milijardi (to vam je hiljade miliona), evra raznorazne pomoći. Dakle, izeš kantu sa ledom, šta je ovo! Dakle, ovdje se niko već dvadeset, pa i više godina nije zapitao, onako seriozno, što me ovi moji ‘vako poliše? Pa, uplaćivali su od Japanaca, do Kanađana, od Korejanaca do Belgijanaca, ma čitav svijet je uplaćivao za našu bijedu donacije svake moguće vrste, pa raja i dalje oko svinjaca hoda i objašnjava sama sebi kako u kućama živi!? Pa, ovi naši nam istovaraju led već više od dvije decenije po blentavim glavama, a za nagradu dobijaju nove mandate. Oni nama led, mi njima nove četiri godine, ne bi li oni kako skućili još koju ljubavnicu, kupili još jednu vilu, dogradili još jedno krilo dvorca, uzeli najnoviji helikopter, otplatili pola tropskog ostrva…

Ne može nas ispolijevati ni Kina, ni Rusija, ni Japan, ni Amerika zajedno ledom da dođemo sebi, koliko ovi naši pišaju po nama i smiju se ludosti domaćeg čovjeka.

Ali…

Oni pišaju po nama, a mi se seremo po sebi

Ali, „ne možeš ti našeg čovjeka zajebati“ veli Dežulović. Tačno. Ne možeš koliko on može samog sebe. Zato se  naš čovjek, baš pravi naš domaći, autohtoni Krajišnik, odlučio da podigne čelendž na viši nivo. Tako se jedan Bišćanin u ledenom čelendžu polio kantom govana i izazvao domaće političare da urade isto. Sad možemo polemisati oko sadržaja kante, i semantičko-semiotičkog ledenog čelendža sa govnima, no to je posve efemerno, ali čista voda nije sigurno. Neka bude kofa izmeta.

Ta kanta je trebalo da simbolizuje šta? Da smo u govnima preko glave? Da su nam političari govna? Da nam je ustrojstvo države fekalni otpadak? Da nam je život jedno veliko… I tako u nedogled. Mislim, tačno je to sve, ali što se poli, brate ljuti Krajišniče, kantom govana???

Ti si samo paradigma svega onoga što mi živimo. Ne mogu nas oni popišati koliko se možemo mi sami ulitati. Dobri čovjek bosanski, koji sve vidi i sve razumije i koji se u odsutnom trenutku šta – Polije govnima. Ovo u teatru apsurda ima smisla, a inače je samo smiješna blesava rabota. Eventualno, ovaj performans filmoljupce može asocirati na brigade samoubica iz Pajtonovog „Žitija Brajanovog“, koji rješavaju situaciju masovnim harakirijem. Ili možda sve ovo baš treba tako? Da se dokusurimo u inat vlastima koje uriniraju po nama.

Neće se oni puno buniti na kante izmeta po lokalnim glavama. Eventualno će neki prihvatiti izazov, poput Hamdije Lipovače, dok mu posilni nosa kantu-kao suza čiste vode. Neki, poput Dodika, će, baš sakupljajući nacionalne poene, oportuno izbjeći kantu-izazov…Čović možda postane prvi bosanski Hrvat koji će otvoriti sezonu vodenih izazova od Gruda i Neuma do Orašja i Odžaka…

A, narod? Pa, narod je na kantu govana reagovao tako što se po forumima poklao na nacionalnom nivou tastatura. Pravi Srbi su odmah rekli kako samo Bošnjo može da se zaliva govnima. Bošnjaci od tisuć ljeta su optužili Srbe za istorijski kukavičluk i nepriznavanje govnjivog staništa, a Hrvati bosanski ne priznaju da se u Herceg Bosni ijedan Hrvat polio i vodom, a kamo li govnima, dok im Čović ne kaže drugačije. Rečeno- učinjeno.

Nego, gdje se to denu humanitarna akcija? Kuda idu naše pare, inače? U koji džep se slijeva, primjerice, pomoć za poplavljena područja? Mi to ne znamo. Polijevamo se kofama, kantama, vodom, ledom i govnima. Tek znamo da međunarodna zajednica ne planira dati ni pfeninga našim političarima da distribuiraju sredstva za ugrožene od poplava. Znaju ljudi kako su do sada i gdje bila „distribuirana“.

A ti se, narode, govnima polijevaj, moraju se i naši velikaši nečemu smijati.

*

Za one koji žele znati više Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznatija kao Lou Gehringova bolest, teška je i najčešće smrtonosna neurološka bolest, koja zahvata gotovo sve mišiće tijela, te oboljelog na kraju ostavlja potpuno nepokretnog, ali i sasvim svjesnog svog stanja. Oboljeti može svatko, premda se najčešće radi o osobama srednje životne dobi, a ALS i dalje ostaje jedna od najmisterioznijih i najmanje istraživanih bolesti koje mogu zadesiti naša tijela, a nauka nije na tragu pronalasku bilo kakvog lijeka.

Do sada je u svijetu u  “ice bucket challeng-u ” sakupljeno preko 30 miliona dolara


Dragan Bursać je novinar i kolumnista BUKA portala. Možete ga naći na Twitteru @dijalekticar

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close