BiHPolitika

Dr. Slaven Kovačević: Wigemarkova podrška nositelju političke diskriminacije u BiH

(Patria) – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo u srijedu u Mostaru sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da je tema razgovora bila politička situacija u Bosni i Hercegovini nakon održanih Općih izbora, s posebnim osvrtom na implementaciju izbornih rezultata.

„Na početku susreta Wigemark je izrazio čestitke na zapaženom izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora na čelu sa Čovićem“.

Postupci šefa Delegacije Evropske unije zabrinuli su neke od analitičara u Bosni i Hercegovini. Politolog dr. Slaven Kovačević smatra da se Wigemark nije smio sastati sa Čovićem odvojeno od ostalih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dodatno, smatra kako mu nije smio čestitati „na zapaženom izbornom rezultatu.“

„Gospodin Wigemark je otišao kod nositelja politike diskriminacije, i čestitao mu na ‘zapaženom’ izborenom rezultatu’. Da li to znači da Evropa podržava elemente sistemske diskriminacije koje nudi HDZ kroz izborni program. To je pitanje na koje treba da odgovori gospodin Wigemark“, kaže u komentaru za Patriju dr. Kovačević. Ističe da se lični stavovi Wigemarka vidno razliku od stavova OHR-a, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH kao i nekih drugih ambasada.

„Gospodin Wigemark je kao šef Delegacije EU u BiH otišao kod jednog od političkih aktera koji najavljuje blokadu formiranje vlasti. Koja je onda poruka Evrope građanima Bosne i Hercegovine?, pita se dr. Kovačević.

Iz Američke Ambasade i OHR-a ranije su osudili izjave predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, u kojima je najavio blokadu formiranja vlasti u BiH sve dok se ne usvoje izmjene Izbornog zakona u zemlji. “Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve”, stav je Ambasade SAD-a o politici Dragana Čovića.

nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close