Dr. sci. Esad Bajtal: Mi imamo posla sa kriminalcima, kriminaliziranom politikom i politiziranim kriminalom

“Pred prošle izbore je dato 1941 obećanje a samo 48 je ispunjenih . I kad narod u februaru , u izbornoj godini kada oni više ne mogu ispuniti ta obećanja, izađe na ulice i kaže mi smo gladni jer vi niste ništa radili onda oni mašu sa tih tri posto i nazivaju narod bandama i huliganima. Mi imamo posla sa kriminalcima, kriminaliziranom politikom i politiziranim kriminalom. Kakva je to kultura dijaloga, kad gladan narod ne smije da kaže da je gladan jer je to zabranjeno“, rekao je Bajtal

vijesti.ba

Novinari i analitičari na TV1 sa Suzanom Mijatović – “Mjesec dana lažnih obećanja”

Izuzetno interesantan polemika vodila se u najnovijem izdanju emisije “Ja biram goste“ na TV1 koju je vodila i uredila Suzana Mijatović, novinarka političkog magazina Slobodna Bosna. Tema emisije bila je – Mjesec dana lažnih obećanja, a gosti Suzane …

… Mijatović bili su  politički analitičar i dugogodišnji novinar Almir Terzić, aktivistica NVO “Zašto ne“ Tijana Cvjetičanin, filozof i politički analitičarEsad Bajtal te Aziz Šunje doktor ekonomskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o neispunjenim obećanjima u prethodne četiri godine Tijana Cvjetičanin je istaknula da ne postoji velika razlike među partijama  s obziorm da je najbolji rezultat ispunjenih obećanja po partiji  9 posto, a najgori nula posto.

“To su minorne razlike koje pokazuju da niti jedna partija nije uradila ono što je obećala. Isto važi i za nivoe vlasti kako na državnom tako i na nivuo entiteta“, rekla je Cvjetičanin.

Ona je navela i preimjer  SDS-a koji ima nula posto neispunjenih obećanja  s obzirom da je ova stranka bila u specifičnoj situaciji jer su učestvovali na vlasti na državnom nivou, dok u njihovom programu nije bilo obećanja koja su se odnosila na državni nivo već isključivo na entitetski.

Na pitanje Suzane Mijatović da li je SDA dala najviše obećanja Cvjetičanin je potvrdila da je SDA dala  432 obećanja i ponudila najobimnini program, međutim,  ispunila je tek između 4 i 5 posto datih obećanja.

Zapaženo izlaganje imao je Esad Bajtal koji je na pitanje urednice – “ Može li se smišljenom prevarom nazvati  kada političari pred izbore daju obećanja za koja sami znaju da ih ne mogu ispuniti?;  odgovorio:  Ništa u politici nije slučajno. Sve što se radi je projektovano.

“ Pred prošle izbore je dato 1941 obećanje a samo 48 je ispunjenih . I kad narod u februaru , u izbornoj godini kada oni više ne mogu ispuniti ta obećanja, izađe na ulice i kaže mi smo gladni jer vi niste ništa radili  onda oni mašu sa tih tri posto i nazivaju narod bandama i huliganima. Mi imamo posla sa kriminalcima, kriminaliziranom politikom i politiziranim kriminalom. Kakva je to kultura dijaloga, gladan narod ne smije da kaže da je gladan jer je to zabranjeno“, rekao je Bajtal.

Mijatović i Bajtal konstatirala da se političari nisu prepali februarskih protesta te da je jedini rezultat  svega bilo ponovno ujedinjavanje SDA i SDP.  “Demonstranti su bili vuk koji je ujedinio stado“, rekao je Bajtal.

Još je veći paradoks, prema riječima Bajtala, taj što je policija prije februarskih protesta i sama protestitrala zbog loših uslova rada i loših primanja, pa se desila situacija u kojoj je polugladna policija gurnuta na gladni narod.

Almir Terzić je podsjetio i na JMBG proteste i situaciju u kojoj je prva reakcijam vlasti bila odluka o uspostavi zone u kojoj se ne može prići zgradama institucija u toku protesta. On je ustvrdio da se vlast na taj način distancirala od građana koje tobože predstavljaju u institucijama. Terzić je rekao i da je ovo najgori saziv državne vlasti i Parlamenta BiH u zadnjih 12 godina kako prati rad ovih institucija.

“Ovaj mandat ustvari je bio bavljenje vlasti samim sobom. To pokazuje – prvo period od 16 mjeseci koliko je bilo potrebno za formiranje Vijeće ministara BiH, a onda i tri rekostrukcije tog istog tijela u naredna 24 mjeseca“, kaže Terzić.

Profesor ekonomije Aziz Šunje je dojma  da su političke stranke potpuno nekompetentne kada su u pitanju ekonomija i biznis jer, po njegovim riječima,  svi programi koje lansiraju su samo spisak želja.

“To su obične floskule.  Niti jedna politička partija nije ponudila program kako i na koji način doći do realizacije datih obećanja. Jer ako obećate 100 hiljada radnih mjesta onda do te cifre morate nekako doći, na koji način u kojim industrijama i slično“, kaže Šunje.

U video prilogu pogledajte više o mjesec dana lažnih obećanja ali i postizbornim realnostima.

(Vijesti.ba)

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close