Dr. Mustafa Cerić na konferenciji Univerziteta u Hamburgu govorio o „Živućem islamu u Europi“

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

DR CERIĆ NA KONFERENCIJI UNIVERZITETA U HAMBURGU:

EUROPA TREBA GLAVNOG MUFTIJU

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, na konferenciji Univerziteta u Hamburgu govorio je o „Živućem islamu u Europi“.

Dr. Cerić se zapitao mogu li islam kao religija i Europa, kao geografski prostor, opstajati zajedno.

„Da li islam više od religije i da li je Europa više od geografskog područja? Islam je više od religije, baš kao što je i Europa više od puke geografije i to je prva stvar koju moramo imati na umu kada govorimo o Živućem islamu u Europi“, rekao je dr. Cerić.

Europa, dodao je, još uvijek razmišlja da li islam može narušiti njen postor, dok muslimani koji žive u njoj smatraju da islam jača integritet Europe i obogaćuje njenu tradiciju i kulturu.

„Naravno da i ja želim da Europa vidi islam kao blagoslov, a ne kao prokletstvo, kao nadu, a ne kao strah“, naglasio je dr. Cerić, dodajući da je pitanje svih pitanja za muslimane u Europi šta to može pomoći Europi da se osjeća dobro u vezi s muslimanima, ali i da se muslimani osjećaju dobro u Evropi”.

„Kao muslimani Europe ponosni smo na doprinose u izgradnji europske historije, posebno kada je riječ o razumu i nauci… Kao muslimani Europe spremni smo obogatiti europsku civilizaciju našom dušom i duhom moralnog integriteta i mentalne osviještenosti u današnjem svijetu koji pati od nedostatka moralnog vođstva“, rekao je dr. Cerić.

Dodao je da se poruka islama mora pronositi na najbolji mogući način, na način da se pokazuje briga za druge, spremnost za prihvatanje novih životnih činjenica, da promovira dobro i izbjegava zlo i, povrh svega, da bude konstruktivan faktor europske zajednice, društva i država bogatih vjerskim i kulturnim različitostima.

„Vjerujemo da je naš spas u obrazovanju i da je obrazovanje naš spas. Vjerujemo da je Europa spremna za osnivanje Ureda velikog muftije Europe, kao autoriteta vjerskih i moralnih vrijednosti, u kapacitetu legitimnog predstavnika muslimana i njihovih vjerskih poslova. Ta institucija bila bi dobra kako za Europu tako i za muslimane Europe, budući da bi njegove aktivnosti bile usmjerene ka izgradnji mira i sigurnosti u Europi, ali i konstruktivnom vjerskom i kulturološkom dijalogu,“ istaknuo je dr. Cerić i zaključio: „Glavni muftija Europe svakako bi spriječio i pogrešnu interpretaciju islama koju šire određene grupe s tendencijom ekstremizma i netolerancije, grupe koje danas, na žalost, dominiraju svjetskim medijima“.

Tokom boravka u Hamburgu, dr. Cerić se sastao i sa Bošnjacima koji žive u tom gradu.

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close