Dr. Esad Boškailo: Dodik je najveći neprijatelj srpskog naroda

Republika Srpska (RS) je shvatila da su Sjedinjene Američke Države (SAD) odlučujući faktor u budućem uređenju ne samo Bosne i Hercegovine nego i cijelog Balkana, kaže za (AA) dr. Esad Boškailo, zamjenik predsjednika Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti uoči današnjeg otvaranja predstavništva RS-a u Washingotnu.

Ovo je, poslije Srbije, Grčke, Belgije, Rusije, Austrije, Izraela i Njemačke, osmo predstavništvo RS-a u svijetu. No, otvaranje predstavništva RS u Washingotonu, D. C. ima posebnu važnost jer je riječ o glavnom gradu SAD. Inače, RS za ovakvu vrstu promocije godišnje izdvaja najamanje tri miliona konvertibilnih maraka.

Boškailo, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Arizoni, koji je kao gostujući profesor predavao i na čuvenom Harvardu gdje je govorio o svom iskustvu boravka u šest logora tzv. ”Herceg-Bosne”, uključujući i zloglasni Dretelj, objašnjava da veliki nivo ulaganja RS-a u lobiranje javnosti i institucija SAD-a samo reflektuje njihove prioritete.

”Prije svega, moramo biti jasni da je područje BiH, koje se danas naziva “Republika Srpska”, nastalo kao posljedica organiziranog etničkog čisćenja nad nesrpskim narodima u BiH. Jasno je svakome da su na tom dijelu BiH živjeli svi konstitutivni narodi, a danas, 20 godina poslije rata, tu živi skoro isključivo srpsko stanovništvo. Isto tako, moramo biti jasni da su etničko čišćenje planirali vođe srpskog naroda, a ne i srpski narod. Možda je ovo jedno od ključnih elemenata u opstanku BiH kao države svih građana koji u njoj žive. Bošnjaci moraju da nauče i prihvate istinu da Srbi nisu genocidan narod, a da su srpski lideri koji su ih vodili i natjerali na genocid, jedni od najvećih fašista 20. stoljeća. Međunarodni sud u Hagu čvrsto stoji iza ove tvrdnje”, govori Boškailo za AA.

Prema Boškailu, predstavništvo RS-a u SAD-u je još jedna tanko prikrivena avenija za lobiranje.

”S druge strane, institucije BiH i Federacije BiH nemaju zajednički stav, ni volju, niti hrabrost da ulože sredstva u lobiranje, ne samo u SAD-u nego i u Evropskoj uniji.  Savjetodavno Vijeće za BiH već godinama promoviše interese cijele BiH u SAD-u, ali im niko iz BiH nikada nije dao nijednu marku. Njihova cijela aktivnost je finansirana od dobrovoljnih priloga. I pored toga postigli su izuzetne uspjehe, kao što su, na primjer, formiranje Kluba prijatelja BiH u Kongresu SAD-a i izglasavanje dvije rezolucije o genocidu u BiH. Došlo je konačno vrijeme da se političari u FBiH i cijeloj BiH probude i shvate da vode državu i sebe u politički i ekonomski ambis”, komentira Boškailo.

Ovaj bh. aktivista u Americi vjeruje da je, gledano na duže staze, Milorad Dodik puno štetniji za bosanske Srbe nego za Bošnjake.

”On Srbe u BiH vodi ka izolaciji i segregaciji. Milorad Dodik je najveći neprijatelj srpskog naroda. Ničeg dobrog im nije donio. Odvodi ih sve dalje od demokratskog društva, u vladavinu sile. Nadam se da će na idućim izborima biti izabrani predstavnici srpskoga naroda koje će znati da štite suverenitet i prava bosanskih Srba kroz institucije BiH”, stava je Boškailo.

Komentirajući rasprave u BiH u vezi s implementacijom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić-Finci”, što je kulminiralo jučerašnjim nepostizanjem dogovora bh. lidera prilikom susreta u Briselu, a u kontekstu činjenice da se spomenuti slučaj pretvorio u rješavanje ”hrvatskog pitanja” u BiH, Boškailo je ponudio svoje viđenje ovog problema:

”Cijela ideja presude u slučaju ”Sejdić-Finci” bila je da se dođe do pravednijeg ustavnog rješenja po kojem bi svi građani BiH imali sva i ista prava na cijeloj teritoriji države. Dakle, nešto što je normalno u građanskoj Evropi. Nažalost, naši političari su to preokrenuli u pitanje svoga opstanka, tako da sada dolaze sa prijedlozima koji nisu ni logični, ni praktični, niti prirodni. Povrh toga, njihova politička nepismenost i čista pohlepa za vlašću ih je podčinila interesima političara iz RS-a, koji sjede po strani i samo dodaju vatru na ulje kad im to zatreba. Ponašanje većine političara BiH, a pogotovo onih u Federaciji, u ovom slučaju je jednostavno kriminalno”, mišljenja je ovaj bh. Intelektualac afirmiran u SAD-u.

Također, prema njegovom mišljenju, jedan od najvećih problema bh. društva je masovna pojava političara na vlasti bez osnovne političke kulture, bez znanja, bez moralnog integriteta i bez ikakve odgovornosti prema građanima.

”Jedinu korist od politike u BiH imaju političari koju guraju građane BiH u duboku bijedu i neizvjesnost. Oni će podržavati jedni druge bez obzira na političke, nacionalne i entitetske razlike i ostat će na vlasti sve dok se “narod ne haviza” i promjeni ih na demokratskim izborima. Ne mogu da vjerujem da ijedan normalan građanin BiH može glasati za bilo koju stranku koja je trenutno na vlasti. Imali su vlast 20 godina i gledajte gdje se nalazimo”, govori Boškailo.

Kako dalje kaže, narodi BiH moraju se pozabaviti sami sobom, izabrati lidere koji će štititi interese svih građana BiH i omogućiti im normalan život.

”Treći entitet je želja određenih političkih stranaka koji žele da Hrvate u BiH svedu na područje zapadne Hercegovine i da onda (politčari) vladaju do mile volje. Najveći gubitnici ovom reformom bili bi baš Hrvati u BiH. Sramota je da SDA daje sebi za pravo da vodi ovakve pregovore sa hrvatskim strankama iz BiH, a da ne zahtijeva rješenje osnovnih ljudskih prava u Hercegovini. Dok osnovci i srednjoškolci u Čapljini idu u odvojene škole, gdje se odgajaju buduće generacije ljudi koji su uskraćeni za jednu od najvećih socijalnih vrijednosti društva – živjeti i učiti od drugih, dotle se SDA dogovara o trećem entitetu i ne pokazuje ama baš nikavu brigu prema hiljadama povratnika u opštinama Čapljina i Stolac koji nemaju osnovna ljudska prava u svojim prijeratnim opštinama”, riječi su sugovornika AA.

Džeko i Misimović

Smatra kako je normalno da postoje sumnje u takav dogovor koji podrazumijeva da se i glavni grad Hercegovine, Mostar, dijeli na dva dijela i tako ”održava jedan od najvećih aparthejda današnjice”.

”Prije rata su u opštinama Stolac, Čapljina i Mostar radile su desetine hiljada Bošnjaka, a sada ih nema ni stotinu. Ne kažem da treba da živimo u prošlosti, ali ne možemo dozvoliti nekome da na ovakav način pregovara o nama. Prvo ljudska prava, pa onda pregovori. Zamislite kakvu djecu odgajamo u državi koja trenutno vodi u grupi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu, a tu djecu, koja igraju i vole nogomet i koja znaju da su građani BiH, roditelji uče da ne navijaju za Džeku i Misimovića”, ogorčen je Boškailo.

Cementiranje genocida

Govoreći o popisu stanovništva u BiH, koji traje od 1. do 15. oktobra, govori kako shvata da je popis nužan element funkcionisanja normalne države, ali da BiH nažalost nije normalna država.

”U ovoj državi sve se koristi za lične interese ili interese određene grupe. Zar se moglo očekivati od organizatora genocida da se odjednom počnu ponašati normalno prema svojim žrtvama? Nije. Oni jednostavno koriste ovaj popis da cementiraju ono što su počeli graditi genocidom i raseljenjem onih “drugih”. Nivo cinizma Evrope je zaista zapanjujući. Oni naređuju obespravljenim žrtvama da poštuju principe nekakvog evropskog uređenja, dok dozvoljavaju bahatim nasilnicima i tiranima da se ponašaju kao da su feudalni vlastodršci. Ovaj popis u ovakvim uslovima nema nikakvog smisla! Prvo treba napraviti normalnu državu koja slijedi i poštuje principe evropske demokracije, a tek onda naložiti da se napravi popis koji će omogućiti toj državi da bude organizovanija i efikasnija za sve svoje građane”, kazao je.

Ne želim Bosnu u kojoj Srbi ili Hrvati imaju manja prava

Na kraju zaključuje kako je jedina šansa za BiH program koji će garantovati prava svakom građaninu BiH i osigurati tri osnovna preduvjeta za normalnu dravu – pluralizam, demokratiju i ljudska prava. Kako kaže, na tim principima je napravljen jedan od najboljih državnih ustava na svijetu, ovaj američki.

”Treba biježati od nacionalizma a Bošnjaci kao većinski narod što prije moraju priznati da je Bosna onoliko slobodna koliko su u njoj slobodni Srbi i Hrvati. No, prije pojave nomalnih demokratskih procesa, u Bosni će se morati desiti “priznanje“ zločina koji su se desili u nedavnom ratu. Kad će Srbi iz BiH i oni iz Srbije priznati organizovani genocide nad Bošnjacima? Kad će Hrvati iz BiH i oni iz Hrvatske priznati genocid nad Bošnjacima? Ali, ipak, još jednom da potvrdim, ne bih pristao da živim u Bosni u kojoj Srbi ili Hrvati imaju manja prava od mene”, zaključio je dr. Esad Boškailo.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close