Dr. Cerić: Prijetnje raspadom države su najave novog krvoprolića i genocida

Prijetnje raspadom države su najave novog krvoprolića i genocida, jer nema niti može biti nikakve mirne ili spontane disolucije i podjele države, smatra dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na posljednji izvještaj Međunarodne krizne grupe (ICG) o stanju u našoj zemlji, prenosi novinska agencija Patria.

Posebno treba obratiti pažnju na izjave Drage Kalabića (SNSD), poslanika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji tvrdi da će se država prije raspasti nego vratiti vanjskih dug. Kalabić bi se takvih izjava trebao kaniti.

– To je opasno i neprihvatljivo, ta navigacija međunarodne zajednice prema raspadu države se može nekome obiti o glavu. Inače, učestale izjave, prijetnje i zloslutne najave političara, ali i pojedinih međunarodnih nevladinih organizacija, o raspadu Bosne i Hercegovine imaju za cilj naviknuti svjetsku javnost na tezu o postepenom rastakanju i nestanku ove države. Njima poručujemo da je to uzaludan posao. Država koja je odbranjena životima njenih najboljih sinova može postati samo bolja, snažnija i jedinstvenija – poručuje dr. Cerić.

No, kako ističe, spominjanje crnih scenarija, upozorenja o nefunkcionalnosti države, nesposobnosti njenih lidera i ustavnih riješenja koja donose nove podjele, sve patriote, posebno Bošnjaci moraju shvatiti više nego ozbiljno.

– Kad patriote šute, čuju se samo nacionalisti i neprijatelji države Bosne i Hercegovine. Oni koji su proteklih godina vodili državu i Bošnjake, svojim su neradom i nesposobnošću sve nas zajedno doveli u situaciju da se umjesto razvoja i jačanja, u Bosni i Hercegovini i van nje, govori o raspadu i podjeli – naglašava dr. Cerić.

Bosna i Heregovina, dodaje on, ulazi u sudbinski važan period u kojem mora prevagnuti snaga i volja onih koju ovu državu vole, ne iz ličnih i finansijskih interesa, i koji znaju cijeniti slobodu koju im je donijela njihova borba.

– Bošnjaci moraju razumjeti poruke koje im šalju. Ako neprijatelji države sve glasnije govore o raspadu i podjeli, onda su očito procijenili da aktuelni lideri Bošnjaka i Bosne i Hercegovine nisu prepreka njihovim ambicijama. Očito je da su Bošnjaci prestali biti dovoljno jak politički faktor te da nisu pokazali da znaju brinuti o državi – smatra dr. Cerić.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close