DR. CERIĆ: PRAVO I ČAST MUSLIMANA NE SMIJU BITI PREDMETOM POLITIČKOG NADMETANJA

„Izjava reisu-l-uleme Huseina Kavazovića na tradicionalnom bajramskom prijemu za predstavnike državnih, vjerskih, diplomatskih, političkih i društvenih institucija, intelektualne zajednice i javnih ličnosti, o odnosu Vijeća ministra prema usvajanju Sporazuma Islamske zajednice i Države, ne može i ne smije ostaviti ravnodušnim nikoga ko vjeruje u jednakopravnost svih vjera i nacija u našoj zemlji“, smatra dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Iznoseći da su Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova iznijeli negativna mišljenja i time stavili do znanja da Islamska zajednica, kao najbrojnija zajednica, nije jednokopravna sa drugim vjerskim zajednicama, reisu-l-ulema Kavazović je rekao:

 

“Iznenađeni smo i zatečeni jer u iznesenim stavovima ministara dvaju ministarstava osporena su pitanja koja predstavljaju specifične potrebe Islamske zajednice i koja, kao takva, zauzimaju centralno mjesto u sporazumu, kao što je pitanje prava na obavljanje džuma namaza, odijevanja, izbora halal ishrane itd., a s druge strane iznesena su negativna mišljenja na one sadržaje u Sporazumu koji su na identičan način riješeni i u sporazumima sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom, kao što su pitanja nepovredivosti vjerskih objekata i prostorija, tretman obrazovnih i humanitarnih ustanova, vjeronauka itd.”.

 

„Ovakvo obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića na bajramskom prijemu, u kojem se očituje razočaranje i nemoć institucije reisu-l-ulme da ostvaruje i štiti osnovna prava muslimana, članova Islamske zajednice, jasno pokazuje kakav je ukupni položaj Bošnjaka muslimana u državi i društvu.  Ovo stanje se mora mijenjati. Kao najstarija i najuvjerljivija institucija i kao zajednica muslimana, Islamska zajednica mora imati jednakopravni status u državi i društvu sa ostalim vjerskim zajednicama i crkvama“, naglasio je dr. Cerić, te dodao:

 

„Stoga, izražavam protest protiv stavova Ministarstva pravde i Ministarstva civilnih poslova i tražim od njih da odmah i bezuvjetno preispitaju svoju odluku o Sporazumu sa Islamskom zajednicom i odgovore pozitivno na njene zahtjeve, kao što je to urađeno sa Katoličkom i Pravoslavnom crkvom. Također, zahtijevam od Ministarstva pravde i Ministarstva civilnih poslova jasno i nedvosmisleno izvinjenje muslimanima zbog uvrede koja im je nanešena omalovažavanjem njihovih vjerskih i moralnih vrijednosti“.

 

„Pitanje prava i časti muslimana, koje predstavlja Islamska zajednica u osobi reisu-l-uleme, ne smije biti političko nadmetanje bilo kojeg pojedinca ili grupe. Islamska zajednica je briga, pravo i čast svih odgovornih i savjesnih muslimana, a institucija reisu-l-uleme je simbol dina i ummeta. Treba poštediti instituciju reisu-l-ulme od toga da moli za šaku prirodnih prava muslimana u državi, koja se obavezala pred Bogom i svijetom da neće praviti razliku među ljudima i narodima na osnovu vjere i nacije, već da će štititi prava svih građana bez obzira na vjeru i naciju“, zaključio je dr. Cerić.

 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close