DR. CERIĆ: PARTNERSTVO SAD I BIH ŽIVO I AKTIVNO

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozdravlja stavove koje je na svom blogu objavio Nicholas Hill, otpravnik poslova američke ambasade u našoj zemlji.

 

Hill je na svom blogu pozvao građane Bosne i Hercegovine da na predstojećim izborima glasaju mudro, da glasaju, prije svega, protiv korupcije, „koja razara ionako krhku ekonomiju, dok sitna korupcija ljudima život čini težim iz dana u dan“.

 

Korupcija, kako navodi Hill, svake sekunde odnosi 47 konvertibilnih maraka ili nešto više od četiri miliona maraka dnevno, što je više nego alarmantno.

 

„Stavovi Nicholasa Hilla dokazuju da je partnerstvo Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država živo i aktivno, u šta sam se i sam uvjerio prilikom nedavne posjete Americi“, rekao je dr. Cerić, te dodao:

 

„Stoga očekujem da će takva aktivna uloga SAD-a u razvijanju demokratskih vrijednosti i zaštite ljudskih prava svih ljudi u našoj zemlji biti nastavljena, a posebno naglašavamo zahvalnost za pomoć SAD-a ugroženima od poplava u Bosni i Hercegovini“.

 

Dr. Cerić se zahvalio administraciji u Washingtonu i još jednom naglasio važnost Rezolucije 746, koju je Kongresu podnio kongresmen Christopher Smith.

 

Podsjećamo, na inicijativu dr. Cerića kongresmen Smith je američkom Kongresu podnio prijedlog Rezolucije o Bosni i Hercegovini, kojim se iskazuje bezrezervna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, poziva se na neodložne reforme, ali i na jasnije stavove Europe i NATO-a po pitanju približavanja Bosne i Hercegovine euro-atlantskim integracijama.

 

Rezolucijom se također osuđuje jezik mržnje i podjela, kao i negiranje genocida, te naglašava potreba jačanja civilnog sektora i učešća građana u političkom životu zemlje.

 

„Nadam se da će ova Rezolucija uskoro biti usvojena u Kongresu, čime će našoj zemlji biti otvorene nove mogućnosti. Razumijemo da prošlost ima samo jednu mogućnost koja se već dogodila, ali moramo shvatiti da budućnost ima mnogo mogućnosti i zato na budućnost moramo misliti. Predložena Rezolucija nudi budućnost našoj zemlji i svim njenim građanima“, naglasio je dr. Cerić.

 

Stoga, dodao je, „očekujemo od Kongresa, Bijele kuće, kao i od Ambasade SAD u Sarajevu, da nastave biti aktivni i da nam pomognu da dođemo do najbolje i najsvjetlije budućnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini“.

 

Ured za odnose s javnošću

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close