Dr. Cerić: Napravit ću Maršalov plan za izlazak BiH iz krize

„Moja odluka da se bavim politikom je motivirana i mojim znajem o Konradu Adenaueru koji je, također, želio da u politiku unese moral i, naravno, našim predsjednikom Alijom Izetbegovićem, koji je najbliži tom modelu.“

Dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa danas je na konferenciji za novinare objavio da će se kao nezavisni kandidat prijaviti za bošnjačkog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima u oktobru, piše novinska agencija Patria (NAP).
Kako je kazao odlučio se na ovaj korak zato što osjećam da na predstojećim oktobarskim izborima imamo posljednju šansu da mijenjamo na bolje naše teško stanje u državi i društvu.
– Na ovo su me ohrabrili prijatelji sa istoka i zapada. Napravti ću Maršalov plan za izlazak BiH iz krize. Gradit ću i srednji put i pozivam i desnicu i ljevicu da mi se pridruže – kazao je Cerić.
Kako je navedeno spremna je sva dokumentacija i potpisi neophodni za prijavu kandidature. Dr. Cerić je inače jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i bivši je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Univerzitetu al-Azhar u Kairu 1978. godine.
U Čikagu je završio postdiplomske studije iz islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje je i doktorirao pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) 1986. godine. Uporedo s imamskim poslom predavao je na Američkom koledžu u Čikagu.
Govori arapski i engelski jezik.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close