Dostojanstveno obilježiti 22 godine Prvog korpusa

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo 1. septembra će organizovati obilježavanje 22. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH u znak sjećanja na sve heroje, šehide i poginule borce, koji su živote ugradili u temelje države BiH.

Oslobođenje

Belma Adilović, sekretar Ministarstva za boračka pitanja KS-a na jučerašnjoj pres konferenciji najavila je da će kao i prethodnih godina program krenuti u podne odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva nakon čega će biti upriličeno polaganje cvijeća na mezarju kod Ali-pašine džamije.

Defile zastava

U isto vrijeme će biti upriličeno i polaganje cvijeća na obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a RBiH, na mezarjima i grobljima Kovači, Stadion, Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

U drugom dijelu obilježavanja 22. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH koji počinje u 17.30 sati, planirano je polaganje cvijeća na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića te na centralni nišan svim šehidima RbiH. Bit će organiziran i defile ratnih zastava od Kovača do Doma mladih Skenderija sa pratnjom vojnog orkestra gdje će biti održana i svečanost.

Major u Armiji R BiH  Zuhdija Ožegović najavio je da će na platou ispred Doma mladih biti organizirano postrojavanje Prvog korpusa te predaja raporta jednog od ratnih komandanta tadašnjem načelniku Glavnog štaba Armije RBiH generalu Seferu Haliloviću. Za prigodan kulturno – umjetnički program zadužen je Nazif Gljiva.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine 1. septembra u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i predsjednika Alije Izetbegovića.

Veliki doprinos

U sastavu  Prvog korpusa ušle su sve jedinice sa područja Sarajeva,Kalinovika, Čajniča, Foče, Goražda, Višegrada, Han – Pijeska, Olova, Sokoca, Rogatice, Rudog, Tnrova, Ilijaša, Breze, Vareša, Visokog, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.

Korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i BiH. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović – Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive slavna, a četiri viteška. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem Srebreni štit. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa nesebično se žrtvovalo u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close