Donna Tartt dobitnica Pulitzera za beletristiku

Američka književnica Donna Tartt ovogodišnja dobitnica Pulitzerove nagrade za beletristiku za roman “The Goldfinch” objavljen u oktobru prošle godine, prenosi Hina.

Radnja romana odvija se na današnjem Manhattanu a roman govori o trinaestogodišnjaku koji se mora pomiriti s majčinom smrću.

Ocjenjivači su djelo opisali kao “prekrasan roman o odrastanju…koji potiče razmišljanje i dodiruje srce”, priopćilo je Sveučilište Columbia koje dodjeljuje nagradu.

Doznavši za nagradu, Tartt je rekla da je “nevjerojatno sretna i nevjerojatno počašćena”.

Ovogodišnja dobitnica Pulitzerove nagrade poznata je po romanima “Tajna povijest” i “Mali prijatelj”.

Uz “The Goldfinch” za najbolji roman bili su nominirane i knjige “The Son” Philipa Meyera i “The Woman Who Lost Her Soul” Boba Shacochisa.

Pulitzerovom nagradom za dramu nagrađena je Annie Baker za “The Flick”, a Vijay Seshadri nagrađen je za pjesničku zbirku “3 Sections”.

Američki povjesničar Alan Taylor osvojio je drugoga Pulitzera za knjigu “The Internal Enemy: Slavery and War In Virginia”.

U kategoriji publicistike pobjednik je Dan Fagin s knjigom “Toms River: A Story of Science and Salvation”, dok je skladatelj John Luther osvojio nagradu u kategoriji glazbe za djelo “Become Ocean”.

U kategoriji biografije dobitnica je Megan Marshall za knjigu “Margaret Fuller: A New American Life”.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close