Visoko

Donirane kvalitetne zaštitne maske Domu zdravlja i visočkim novinarima

U petak je visočki Dom zdravlja primio vrijednu donaciju zaštitne opreme, tačnije najkvalitetnijih zaštitnih maski, poklon visočke firme na čijem je čelu Mahir Šahinović, a koja se u ovo vrijeme pandemije okrenula nabavci i veleprodaji zaštitine opreme. Šahinović, kao bivši novinar, određene količine maski donirao je i visočkim novinarima i aktivnim medijskim kućama. Međutim, dok su maske stigle do naše zemlje, Šahinović je imao brojne barijere, posebno one koje se tiču naše preskupe administracije i poreza na robu.

– Vlasnik kompanije iz Švicarske je još u martu naručio velike količine opreme za evropsko tržište, kao i za BiH, i tu su počeli problemi. Pošto smo zadnja kategorija prilikom slanja pošte, cijena slanja u našu zemlju iz Kine je tri puta veća nego za Švicarski i Njemačku, a na isporuku smo čekali 36 dana. Onda je uslijedila naplata 15% carine, zatim na tu cijenu 17% PDV-a i na kraju troškovi sanitarne i trgovinske inspekcije, kao i administrativne takse. Da bih pojasnio, na količinu vrijednosti 1.000 KM u našoj zemlji platimo još 500 KM poreza, PDV-a i drugih nameta, dok je u Švicarskoj PDV 7,7%, a Nijemci su smanjili PDV na zaštitnu opremu početkom pandemije i iznosi svega 4,4% i to su im jedini troškovi. – pojasnio nam je Šahinović.

To su i razlozi zašto BiH nije zanimljivo tržište i zašto kvalitetnu zaštitnu opremu ne možemo da priuštimo. – Nakon svih poreza i nameta cijena maske u BiH bi bila tri puta veća, nego u Njemačkoj ili Švicarskoj, što je suludo, i trebalo bi da je obrnuto. – kaže Šahinović.

visoko.co.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close