BiHPrivreda

Donijeti tri zakona o poljoprivredi, uvoz automobila s minimalno EURO 4 normom

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je to ministarstvo krajem 2015. iniciralo ministarski sastanak o tri ključna zakona iz oblasti poljoprivrede, hitno uvođenje ograničenja uvoza polovnih automobila koji ne ispunjavaju minimalno EURO 4 normu ispušnih gasova, te usvajanje nacionalnog plana za smanjenje emisija iz velikih postrojenja.

Na sastanku koji je održao s entitetskim ministrima poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i Stevom Mirjanićem, kako je rekao Šarović tokom današnjeg, novogodišnjeg  druženja s novinarima,  istaknuto je da je tekst zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH usaglašen i uskoro će biti upućen u parlamentarnu proceduru, dok je ostalo da bude usaglašeno još šest članova iz zakona o hrani i zakona o veterinarstvu kako bi i oni bili upućeni u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Šarović je pojasnio da se sporni članovi odnose na odobravanje objekata za izvoz, provođenje i reviziju službenih kontrola, podzakonske akte, mišljenje ili saglasnost na podzakonske akte, rok za usaglašavanje nižih propisa s tim zakonima i definiciju službenih veterinara, a radna grupa je zadužena da do 20. januara 2016. okonča njihovo usaglašavanje.

Rekao je da je inicijativa za ograničenje uvoza polovnih automobila koji ne ispunjavaju minimalno EURO 4 normu ispušnih gasova rezultat alarmantnog zagađenja zraka i pojave smoga u BiH, čemu je u velikoj mjeri uzrok starost vozila.

U inicijativi je navedeno da je omjer uvoza novih i polovnih vozila u BiH jedan prema 11, te da zemlja postaje “deponija” starih vozila koja neispunjavaju sigurnosne i ekološke uslove u drugim zemljama, a samo u 2015. je više od 50 posto uvezenih automobila bilo s EURO 3 motorom.

Šarović je istakao da su po Nacionalnom planu za smanjenje emisija iz velikih postrojenja za sagorjevanje termoeletrane i Natron-Hayat Maglaj obavezni da smanje emisiju sumpor dioksia, azotnih oksida i čvrstih čestica.

Precizirao je da su Elektroprivreda BiH i Natron-Hayat odabrali da od početka 2018. do kraja 2023. rad Bloka 3 i Bloka 4 TE Tuzla, Bloka 5 TE Kakanj i UKO-3 Natron bude smanjen na 20.000 radnih sati godišnje, a da u međuvremenu budu građena zamjenska postrojenja poput planiranog Bloka 7 TE Tuzla.

Također, planirana su ulaganja od 640 miliona KM u TE Ugljevik i TE Gacko (Elektroprivreda RS), Blok 5 i Blok 6 TE Tuzla, te Blok 6 i Blok 7 TE Kakanj (Elakreoprivreda BiH) i UKO-4 i LUKO-4 Natron-Hayat čime bi do 2028. emisija štetnih gasova bila usklađena s graničnim vrijednostima po direktivama Energetske zajednice.

Šarović je naveo da je Ministarstvo za 2016. planiralo da ostvari dodatni napredak u oblasti legislative vezane za energetiku i gas, zatim da napravi iskorak u približavanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, te da podršku bh. pregovaračkom timu o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Dodao je da će nastojati uvesti plavi dizel za poljoprivrednike, raditi na dostizanju standarda EU kad su u pitanju industrijski i poljoprivredni proizvodi, kao i na otvaranju novih i nastavku saradnje s nama interesantnim tržištima, kao što je tursko, te finansijski podržavati nastupe bh. proizvođača na međunarodnim sajmovima.

(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close