Donatorska konferencija za BiH i Srbiju trajat će svega 115 minuta

Ukupno 115 minuta trajat će izlaganje donatora na današnjoj donatorskoj konferenciji u Briselu, koju je Evropska komisija organizirala za poplavljenja područja Bosne i Hercegovine i Srbije, javlja bh. novinska agencija Patria.

Desetine učesnika danas u Briselu imat će svega nekoliko minuta da izlože svoj plan pomoći BiH i Srbiji, koje su tokom maja ove godine, usljed razornih poplava pretrpjele materijalne gubitke čija se šteta procjenjuje na više milijardi KM. Procjenjuje se da su poplave samo u BiH u nekoliko dana uzrokovale štetu koja je četiri milijarde KM, odnosno uništeno je oko 30 posto donaće privrede.

Učešće na konferenciji najavili su predstavnici svih 28 članica Evropske unije, 29 predstavnika zemalja koje nisu članice EU, sve međunarodne finansijske institucije, 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, OSCE, Organizacija islamskih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija…), predstavnici privatnog sektora te više predstavnika nevladinih organizacija koje se bave obnovom i razvojem ugroženih područja u svijetu.

Bosnu i Hercegovinu će u Briselu predstavljati Zlatko Lagumdžija, šef bh. diplomatije, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te predsjedavajući Vijeća ministrara BiH Vjekoslav Bevanda.

Lagumdžija je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao kako će danas u Briselu biti osigurana sredstva za prvu fazu obnove koja podrazumjeva da će svi oni koji su tokom poplava ostali bez domova, ponovo dobiti krov nad glavom.

Najavljeno je da će prije početka donatorske konferencije biti urpiličen sastanak Bakria Izetbegovića, predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa.

Donatorsku konferenciju organizirala je Evropska komisija, a u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom. Konferencija će trajati od 16:35 do 18:30, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close