Donatorska konferencija: Kome i kako dijeliti novac? Pregovara se o detaljima

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić kaže za Oslobođenje da je ovo ministarstvo u dogovoru sa entitetskim vlastima, vlastima distrikta Brčko, međunarodnim institucijama i nevladinim sektorom definiralo opće uvjete pomoću kojih će se dijeliti novčana sredstva od donatorske konferencije koja će se održati 16. jula.

Različiti sektori

Kada je riječ o primjenjivanju kriterija raspodjele pomoći u praksi, ministar navodi da se sada ide do najsitnijih detalja.
– Moramo biti svjesni da ćemo one koji su najmanje oštećeni, odnosno u čije je kuće ušlo deset do dvadeset centimetara vode, staviti privremeno po strani. Prioritet su nam oni ljudi čije su kuće potpuno uništene u klizištima. Kada je u pitanju dodjela pomoći, iznimno je važna saradnja i dobra koordinacija sa entitetima i općinama, naglašava ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, te dodaje kako se trenutno u kolektivnim centrima nalazi 1.400 ljudi.

Ljubić ističe kako mu nije poznato da u neke poplavljene dijelove općina nije dolazila komisija za procjenu štete. Smatra da su za to odgovorne općinske komisije, koje su morale izvršiti popis na svakom ugroženom području svog teritorija. Također, još nije poznato kako će stizati novac od donatorske konferencije. Ministar Ljubić napominje da se i to dogovara, jer je situacija složena, pošto novac dolazi sa različitih strana: od entiteta do međunarodnih organizacija.

Podsjeća da će Vijeće ministara BiH 8. jula održati sjednicu na kojoj će iznijeti preciznije podatke o organizovanju donatorske konferencije.
Portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie potvrdio nam je da je proces verifikacije procjene štete u završnoj fazi, ali o detaljima nije govorio.

– Kao što je dogovoreno sa vlastima BiH 18. juna, daljnja verifikacija konsolidovanih iznosa je u toku kako bi se osigurala maksimalna preciznost procjene potreba za oporavkom u BiH, kaže McGuffie.

Napominje da će donatori odluke o finansiranju zasnivati na analizama potreba u različitim sektorima koji su predmet procjene potreba za oporavkom. To uključuje: stambene jedinice, javne usluge i objekte, sredstva za život, transport, energetiku, poljoprivredu, vodovod i kanalizaciju.

Odgovornost

Iz Delegacije EU u BiH kažu da će donatorska konferencija olakšati koordinaciju donatora sa posebnim naglaskom na kratkoročne potrebe od šest do devet mjeseci, kao i mogućnost zemlje da implementira sredstva.

– Donatori će implementirati svoju pomoć koristeći razne metode, međutim, svi će staviti naglasak na transparentnost i odgovornost, dodaje portparol EU.

EU je do sada izdvojila tri miliona eura za kratkoročnu humanitarnu pomoć BiH i Srbiji, odnosno 57 miliona eura iz IPA 2011, 2012, 2013. i 2014. za rani oporavak, te šest miliona eura za civilnu zaštitu i program odbrane od poplava. Kada je u pitanju zaštita novca od moguće zloupotrebe, iz Delegacije EU napominju da Evropska unija ima mehanizme pomoću kojih čuva novac. Ministar Ljubić napominje da će bh. institucije imati svoje mehanizme pomoću kojih će kontrolisati pristigla novčana sredstva, ali nije precizirao koje.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close