logo
bios

Donald Trump traži od saveznika da plate 150% troškova američkih trupa koje ih štite

Objavljeno prije 1 godina . u sub, mar 16th, 2019
Platiti “privilegiju” za ugostiti američke trupe je važan znak propasti američkog carstva
Američki predsjednik Donald Trump je ranije ovog mjeseca zatražio da Njemačka, Japan i drugi američki saveznici plate 150% troškova američkih trupa koje ih štite, što bi bilo do šest puta više od iznosa kojeg trenutno izdvajaju.

Sjedinjene Države žele više. One žele sve. Prema različitim informacijama, američki predsjednik Donald Trump je zatražio od Ministarstva obrane izvješće o točnom iznosu novca kojeg bi dobio u slučaju naplate troškova raspoređivanja trupa u američkim bazama u savezničkim zemljama. Ali se nije zadržao na tom iznosu, nego namjerava tražiti dodatnih 50% od tog iznosa za privilegiju što saveznici mogu ugostiti američke vojske. Od te brojke, odnosno naplate 150% troškova raspoređivanja američke vojske, planira se dati popust zemljama koje svoje političke ciljeve usklade s vanjskom politikom američke uprave. Ne, to nije šala i već smo ukratko pisali o tome.

Podsjetimo da ova američka inicijativa nije nova, jer Sjedinjene Države u okviru NATO pakta traže načine da što više povećaju ulaganja u obranu savezničkih zemalja, ako ih se tako može nazvati. To je prikrivena ucjena, obzirom da SAD brane kupnju ruske ili kineske vojne opreme i drže više od 30% svjetske industrije oružja.

Na sastanku NATO pakta u Bruxellesu održanom u srpnju 2018. godine, na kojem su se pojavile tenzije koje su čak prisilile predstavnike pozvanih zemalja da napuste sastanak, Donald Trump je upozorio da bi se izdaci za obranu trebali povećati na 2% BDP-a, ali je krajnji cilj doseći 4%. Za Sjedinjene Države ovakva potrošnja na obranu nije pravedna i Washington želi da zemlje saveznice izdvajaju više.

Situacija se do dolaska Donalda Trumpa rješavala na manje ili više diplomatskim sastancima i u srdačnoj atmosferi, ali se u novije vrijeme “rješava” prijetnjama, zahtjevima, ucjenama i javnim svađama.

Zapravo, prošlog ljeta, prije spomenutog summita NATO pakta, Donald Trump je zatražio studiju o troškovima povlačenja američkih snaga iz Njemačke, nakon što je tvrdio da Berlin “duguje velike svote novca Sjedinjenim Državama i NATO paktu”. Ako uzmemo u obzir povlačenje američke vojske s Bliskog istoka, ne čini se da se trump odlikuje velikom hrabrošću.

Koliko bi Sjedinjene Države mogle povećati naknade za “privilegiju” savezništva?

Vojska SAD

Kako bi dobili ideju o tome što bi ta brojka mogla biti, odnosno 150% od troškova Amerike, bilo bi dobro istaknuti da Njemačka trenutno plaća 28% navedenih troškova, oko milijardu dolara godišnje.

Ako primijenimo stopu od 150%, Njemačka će povećati svoj doprinos pet puta i plaćati oko 5,35 milijardi dolara godišnje. Ta brojka predstavlja više od 10% godišnjih izdataka za obranu Njemačke, koji 2019. iznose 42,9 milijardi eura.

Njemačka je druga zemlja u svijetu s najviše američkih vojnika, kojih je tamo raspoređeno 34 602. Prvi je Japan s 38 818, tako da se može pretpostaviti da će  troškovi plus 50% u slučaju Japana biti blizu 6 milijardi eura godišnje. Nije jako udaljena ni Južna Koreja, gdje se nalazi oko 28 500 američkih vojnika.

Ukupno je procijenjeno da su Sjedinjene Države u 2015. imale oko 800 vojnih baza u više od 70 zemalja i da je njihov trošak iznosio 100 milijardi dolara godišnje.

Dakle, ono čemu se Sjedinjene Države nadaju povećati svojim programom “Cost + 50” se približava svoti od 150 milijardi dolara godišnje. Osim toga, ta bi se naplata neizravno povećala i povećanjem izdvajanja za obranu, što je obveza koju su na sebe preuzele “savezničke” zemlje, kao što je Španjolska koja je jamčila da će do 2024. gotovo udvostručiti svoju vojnu potrošnju, iako ne bi trebala doseći potrebnu razinu od 2%. Tu je i novac dobiven za postavljanje novih baza, kao što je slučaj s Poljskom koja je spremna platiti 1,7 milijardi dolara za postavljanje američke baze na svom teritoriju.

Velika prepreka programu “Cost + 50”

F-16

FOTO: ilustracija, F-16

Sjedinjene Države vide kao “privilegiju” ono što mnogi građani u različitim dijelovima svijeta smatraju izravnim zlostavljanjem, izrabljivanjem i gaženjem suvereniteta. U Španjolskoj se, na primjer, godinama prosvjedovalo zbog korištenja američkih baza Rota u Cádizu i Morón de la Frontera u Sevilli, koje se mogu prilagoditi ratifikaciji posljednjeg sporazuma, gdje je raspoređeno oko 6250 vojnih osoba, 1000 civila i 500 državnih službenika.

Ove vojne baze, koje bi Španjolsku mogle koštati oko milijardu dolara godišnje, bile su izvor stalnog neslaganja, budući da dio građana smatra da je njihovo osnivanje nastalo prijevarom i potajno, posebice zato što referendum o članstvu Španjolske u NATO paktu uključuje niz uvjeta koji tijekom vremena nisu ispunjeni.

Neispunjeni uvjeti bili su:

 Španjolska ne bi bila integrirana u vojnu strukturu NATO pakta.

 Ne bi bilo dopušteno instalirati, skladištiti ili uvesti nuklearno oružje na španjolski teritorij.

 Postupno će se smanjivati američka vojna prisutnost u zemlji.

Osim Španjolske, protiv američkih vojnih baza, iako iz različitih razloga, prosvjeduje se u Njemačkoj zbog baze u Ramsteinu i ili Japanu zbog američkih trupa na Okinawi.

Zašto ovaj novi obrat?

Abrams tenk

FOTO: ilustracija, Abrams

Ovaj preokret i pokušaj da se još više otme iz proračuna onih koje Amerikanci nazivaju savezničkim zemljama, koje su stvari vazali, samo je još jedan primjer neizvjesne situacije u svijetu u kojoj se vide prvi važni znakovi krize zapadnog neoliberalnog kapitalizma i globalističke ideologije koju predvode SAD.

Prijetnja koju Rusija i Kina predstavljaju ovom već oslabljenom hegemonu je jasna do te mjere da čak i neki zapadni medije Kinu smatraju prvom ekonomskom silom, a sve ih više sumnja u vojnu superiornost Sjedinjenih Država, bilo u odnosu na Rusiju ili Kinu, posebice ako bi se dvije konkurentske sile udružile protiv američke dominacije, što je već slučaj.

Živimo povijesno važno razdoblje, jer smo pred slomom starog međunarodnog poretka u kojem su Sjedinjene Države bile jedina velika sila, a to će dovesti do stvaranja novog međunarodnog poretka u kojem će nekoliko sila dijeliti vlast. Kapitalizam i globalizacija u “američkom stoljeću”, kako su budućnost predviđali atlantistički stratezi, morat će se promijeniti ili urušiti.

Trump traži da Njemačka, Japan i drugi plate šest puta više za “privilegiju” što imaju američke trupe


N. BABIĆ – Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh