logo
bios

Donald Trump: Saudijci nemaju ništa do novca i morat će plaćati američku zaštitu

Objavljeno prije 1 godina . u ned, apr 28th, 2019
Nakon što je Saudijska Arabija demantirala američkog predsjednika Donalda Trumpa da je s njim pregovarala o povećanju proizvodnje i smanjenju cijena nafte na međunarodnom tržištu, kao što je američki vođa napisao na Twitteru, čelnik Bijele kuće se prilično ražestio na svog arapskog saveznika.

Američki predsjednik Donald Trump je uvrijedio Saudijsku Arabiju, rekavši da arapsko kraljevstvo “nema ništa do novca”.

Na predizbornom skupu održanom jučer u državi Wisconsin, republikanski vođa je naveo da je nazvao saudijskog kralja Salmana kako bi zatražio više novca za američku zaštitu Arapskog poluotoka.

“Vidite, Saudijska Arabija je vrlo bogata zemlja. Oni nemaju ništa osim novca, zar ne? Postoje ljudi koji žele prekinuti veze sa Saudijskom Arabijom. Ali oni kupuju mnogo od nas, za 450 milijardi dolara. Ne želim ih izgubiti”, rekao  je Trump pristašama.

“Ali u vojnim pitanjima su SAD zemlja koja plaća sigurnost Saudijske Arabije. Stoga sam nazvao kralja i rekao: Kralju, gubimo sav novac da vas branimo, a vi imate mnogo novca”, dodao je Trump.

Kralj Salman je navodno rekao Trumpu “da prije toga nitko nije zvao”, na što je stanar Bijele kuće rekao: “Jer su idioti”.

Međutim, Donald Trump, koji teži ponovnom izboru za drugi mandat, primijetio je da je “lakše” i “brže” dobiti 113 dolara od “stanara” koji žive u siromašnom susjedstvu u New Yorku, nego isti novac dobiti od saudijske monarhije.

Slično tome je uvjerio Amerikance da nikada neće poništiti zapečaćene ugovore s Rijadom, jer ako “učini tu glupost, Rusija i Kina će biti sretne da popune tu prazninu”.

“To bi im bio dar izravno iz Sjedinjenih Država”, zaključio je Trump.

Republikanski tajkun, poznatiji kao trgovac nego političar, potpisao je s kućom Al-Saudom velike ugovore o budućoj prodaji oružja, nakon što Rijad otplati ono kupljeno od Obame.

Tijekom svog prvog posjeta Rijadu je Trump u svibnju 2017. potpisao ugovore o razumijevanju o prodaji oružja u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Odgovor iz Rijada na ove izjave još nije stigao.

Logicno.com

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh