BiHPrivreda

Domljan: Pad doznaka u ovoj godini pola milijarde KM!

Pad doznaka iz inostranstva u ovoj godini mogao bi iznositi pola milijarde KM, izjavio je ekonomista Vjekoslav Domljan u emisiji Kapital O kanala.

– To znači puno za Bosnu i Heregovinu, kazao je Domljan, koji je inače godinama izučavao značaj dijaspore za bh. ekonomiju.

Ranije, Domljan je za VOA izjavio da će, makroekonomski posmatrano, bh. ekonomija teško funkcionirati bez doznaka, posebno ako se imaju u vidu i one neformalne.

– Smanjenjem priliva doznaka doći će do velikog pada investicija, a stvari će se pogoršati nestankom deviznog priliva po osnovu turizma, te znatnim slabljenjem priliva po osnovu izvoza. Na sve to će se nadovezati depresivno djelovanje currency boarda, jer koliko deviza uđe u Centralnu banku, toliko izađe KM, objasnio je Domljan za Glas Amerike.

U proteklih nekoliko godina doznake iz inostranstva bilježile su trend rasta i činile značajan procenat bruto društvenog proizvoda.

Samo prošle godine ukupna suma novca koju je dijaspora poslala u BiH dosegla je preko 2,7 milijardi maraka, a ako se uzme u obzir da dio tih sredstava stiže u gotovini, procjenjuje se da ino doznake iznosile čak 4 milijarde maraka.

Ianče, milijardu i 600 hiljada osoba iz BiH živi u inostranstvu, u više od 60 zemalja širom svijeta.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close