Domaće mlijeko ode u propast: ‘Milkosu’ prijeti gašenje ako ne bude sluha kod bankara!

Direktna šteta od poplava mljekare „Milkos“ na parcelama u Spreči je oko milion maraka, kazao je Adin Fakić, direktor mljekare „Milkos“ u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria.

S druge strane, kreditna zaduženja predstavljaju dodatni teret privrednicima koji su pretrpjeli štete u poplavama.

– Mi zahtijevamo da se uradi moratorij na kredite i taj zahtjev već smo uputili relevantnim institucijama, jer ukoliko ne dođe do toga, ne želim zamišljati šta će se desiti. Naše knjige su dostupne, lako se može provjeriti koliko smo nabavili materijala za sjetvu i koliko je sve skupo. Bojim se da ako ne bude sluha banaka, nastradat će i poljoprivreda i privreda. Država mora zaštiti privrednike, odnosno dati odgodu plaćanja kredita ili nas mogu pokopati – ističe Fakić za NAP.

Farma u Spreči ima oko 800 hektara zemljišta koje je pod zakupom i u poplavama je izgubljeno 490 hektara pšenice, travno-djetelinske smjese i kukuruza. Fakić naglašava da će zbog nedostatka kvalitetne stočne hrane doći do zdravstvenih problema kod životinja što će se odraziti i na reprodukciju.

– Osim ove štete, pojavio se problem i sa nedostatkom kvalitetne stočne hrane. Mi već sada imamo dva litra mlijeka manje po kravi, što je dnevno oko 2.000 litara, a mjesečno 60.000 litara mlijeka. Taj trend će potrajati negdje do septembra, oktobra kada očekujemo prinose kukuruza koji sada ponovo sijemo. Cijena hrane bit će skuplja nego inače, a to će odraziti na cijenu mlijeka – naglasio je Fakić.

Jedino pozitivno u čitavoj priči je da su njihovi kooperanti većinom iz brdsko-planinskih područja te su izbjegli poplave, ali da su kooperanti na području Kalesije i Živinica imali posljedice.

– Za jednog malog farmera je ovo strašno. Mi smo našim kooperantima koji proizvode svoju hranu za životinje ponudili da to zajedno uradimo, da im damo sjeme i đubrivo, ali ne možemo svima pomoći – kazao je Fakić te još jednom uputio apel bankama da im u ovim teškim momentima olakšaju.

Inače, kompanija Milkos već u prvim danima je bez obzira na vlastitu štetu poslala pomoć ugroženom stanovništvu Olova, Maglaja, Doboja, Ključa, Bosanskog Šamca, Sanskog Mosta, a snizili su cijene nekih od svojih proizvoda, piše Patria.

 

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close